Taiwanese borrelplank met paddenstoelen, gefrituurde vis en bubble tea
Het is vrijdag en dat betekent natuurlijk: borrelplankdag! Hugo gaat vandaag aan de slag met een Taiwanese variant. Hiervoor maakt hij gegrilde paddenstoelen met komijn en chili, gefrituurde vis met limoenzout én bubble tea on the side. We starten met de paddenstoelen. Verderop lees je het recept voor de vis en de bubble tea.
Gegrilde paddenstoelen met komijn en chili
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- 300-400 gr. koningsoesterzwammen of andere paddenstoelen
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 theelepel chilivlokken
- zoutvlokken
Extra benodigdheden: grillpan
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de paddenstoelen over de lengte doormidden óf in drieën, afhankelijk van de grootte van de paddenstoel.
Stap 2: Pel en rasp de knoflook en meng deze met de sojasaus en sesamolie. Marineer hier de paddenstoelen in voor 10-15 minuten.
Stap 3: Rooster intussen het sesamzaad in een droge koekenpan voor circa 1 minuut op laag vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster het nog eens 1 minuut, tot het sesamzaad goudbruin is en het komijnzaad lekker begint te geuren. Maar pas op! Komijnzaad verbrandt snel!
Stap 4: Meng het sesam- en komijnzaad met de chilivlokken en een snuf zoutvlokken. Verhit dan een grillpan op halfhoog vuur en grill de paddenstoelen 3 tot 4 minuten per kant.
Stap 5: Snijd de paddenstoelen in hapklare stukken, meng het met het zadenmengsel en serveer ze bij de borrelplank.
Gefrituurde vis met limoenzout
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- neutrale olie voor frituren
- 1 limoen
- 1 eetlepel zoutvlokken
- 400 gr. witvis
- 1 ei
- 30 gr. maiszetmeel
- 30 gr. bloem
Extra benodigdheden:
- pan voor frituren
- fijne rasp
- keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180ºC. Rasp intussen de schil van de limoen en meng deze met het zout. Wrijf een beetje met je handen, zodat de oliën uit de schil vrijkomen en het zout iets ‘natter’ wordt.
Stap 2: Meng in een diep bord de bloem en het maiszetmeel. Klop het ei los in een ander diep bord.
Stap 3: Snijd de vis in stukken van 3 bij 3 cm. Haal deze eerst door het bloemmengsel, dan door het ei en vervolgens nog een keer door het bloemmengsel.
Stap 4: Frituur de vis in 4 tot 5 minuten goudbruin, gaar en knapperig. Doe dit in porties, zodat de pan niet te vol zit.
Stap 5: Laat de vis uitlekken op keukenpapier en breng het op smaak met het limoenzout.
Bubble tea
- Drankje voor 2 tot 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 5 gr. earl grey thee
- 75 gr. tapiocaparels
- 100 gr. bruine suiker
- ijsklontjes
- 100-150 ml volle melk
Extra benodigdheden:
- dikke rietjes
- glazen
Tip: Zorg ervoor dat de rietjes dik genoeg zijn voor de dikke tapiocaparels. Die zetten namelijk nog verder uit door het koken.
Bereidingswijze:
Stap 1: Zet thee met 500 ml kokend water en de earl grey thee. Laat het 5 minuten trekken en laat het dan afkoelen.
Stap 2: Breng intussen de tapiocaparels met de bruine suiker en 200 ml water in een steelpan aan de kook.
Stap 3: Laat het 5 minuten zachtjes koken, tot de tapiocaparels zacht zijn en de suikersiroop een beetje stroperig is. Zet dan het vuur uit.
Stap 4: Verdeel de tapiocaparels samen met de suikersiroop over 4 glazen. Houd je niet van heel zoet? Dan kun je ook iets minder of helemaal geen siroop toevoegen.
Stap 5: Doe in elk glas een paar ijsklontjes en verdeel de thee over de glazen. Giet in elk glas een scheut melk en serveer het met een dik rietje.
Eet en drink smakelijk!