Tomatentoast met ansjovis en olijventapenade én pannenkoekjes met pistachecrème
Hugo schitterde vandaag weer in de keuken en verrast ons wederom met zijn smakelijke gerechten: tomatentoast met ansjovis en olijventapenade, gevolgd door pannenkoekjes met pistachecrème. Kook je mee?
Het menu bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de tomatentoast met ansjovis en verderop in het artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de olijventapenade en de pannenkoekjes met pistachecrème.
Tomatentoast met ansjovis
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 1 ciabatta
- 3 vleestomaten
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper
- 1 blik ansjovis
Extra nodig: Blokrasp
Bereidingswijze
Stap 1: Verhit de ovengril.
Stap 2: Snijd sneetjes van het brood. Leg op de bakplaat en rooster het brood onder de ovengril.
Stap 3: Rasp de vleestomaten op een blokrasp. Meng met 3 eetlepels olijfolie en kruid met zout en peper.
Stap 4: Lepel de tomaten op de stukken ciabatta en verdeel de ansjovisfilets erover en serveer.
Olijventapenade
- Bijgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 1 knoflookteen
- 1 citroen
- ½ bos basilicum
- 75 gr. Kalamanta of Taggiasche olijven zonder pit
- Zout en peper
- Extra vierge olijfolie
- Crackers of brood
Extra nodig: keukenmachine of hakmolen
Bereidingswijze
Stap 1: Pel de knoflook en snijd grof. Rasp de citroen en pluk de basilicum.
Stap 2: Doe de olijven, basilicum, knoflook en citroenrasp in de hakmolen en pers de citroen erbovenuit.
Stap 3: Breng op smaak met zout en peper en maal tot een grove tapenade. Roer er een scheut olijfolie door. Serveer met crackers of brood.
Pannenkoekjes met pistachecrème
- Ontbijtgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
Pistachecrème
- 75 gr. pistachenoten (liefst de groene, gepelde variant)
- 30 gr. poedersuiker + extra voor garneren
- Zout
Pannenkoeken
- 30 gr. boter + extra voor bakken
- 2 eieren
- 275 ml (geiten)melk
- 250 gr. bloem
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 eetlepel suiker
Extra nodig: klein keukenmachine of hakmolen
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 150°C. Verspreid de noten op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de noten 10 minuten.
Stap 2: Smelt voor het pannenkoekenbeslag de boter in een steelpan.
Stap 3: Doe de eieren met de geitenmelk in een kom en klop los met een garde.
Stap 4: Voeg de bloem, het zout, bakpoeder en de suiker toe en klop alle ingrediënten kort tot alles goed gemengd is en je een dik beslag hebt. Voeg ten slotte de gesmolten boter toe en roer nog even door.
Stap 5: Laat het beslag 10 minuten staan voordat je de pannenkoeken gaat bakken.
Stap 6: Doe, voor de pistachecrème, de warme noten met suiker en een snuf zout in een hakmolen. Maal heel fijn tot er een olie vrijkomt. Dit duurt circa 5 minuten. Verdun eventueel met een scheutje water. De crème wordt dan eerst dik, maar dit kan je daarna weer losroeren.
stap 7: Smelt een klont boter in een koekenpan en bak in porties 12 pannenkoeken 2-3 minuten per kant.
stap 8: Leg de pannenkoeken op een schaal, lepel er pistachecrème over en maak af met poedersuiker.