Ribkarbonades met gekruide appelsaus en ‘bonne femme’ aardappels

Het weekend zit er helaas weer op, maar gelukkig maakt Hugo er vandaag toch weer een feestje van, zonder dat het veel tijd kost. Hij maakt namelijk ribkarbonades met gekruide appelsaus én aardappels ‘bonne femme’ voor erbij. Kook gezellig mee!
Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. Eerst lees je hoe je de ribkarbonades met gekruide appelsaus maakt en onderaan het artikel vind je het recept voor de 'bonne femme' aardappels.
Ribkarbonades met gekruide appelsaus
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- Neutrale olie
- 30 gr. roomboter
- 4 varkens-ribkarbonades
- 2 sjalotten
- 2 zoetzure appels
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken
- 2 cm gemberwortel
- 50 ml witte wijn
- Zout en peper
Extra benodigdheden: een schaal met deksel of aluminiumfolie en een fijne rasp

Bereidingswijze:
Stap 1: Verhit 2 eetlepels olie met de boter in een braadpan of koekenpan en braad de karbonades 2 minuten per kant aan. Het is belangrijk om zowel olie als boter te gebruiken, omdat de olie goed kan worden gebruikt voor de hitte en het karamelliseren, terwijl de boter een mooiere smaak voor de appeljus geeft.
Stap 2: Pel en snipper ondertussen de sjalotten. Schil en snijd de appels in kleine stukken.
Stap 3: Haal de karbonades uit de pan, leg ze in een schaal en dek af.
Stap 4: Fruit de sjalot in het braadvet van de karbonades. Voeg het paprikapoeder met de chilivlokken toe.
Stap 5: Rasp de gember boven de pan. Doe de appels met een scheut wijn erbij en kruid met zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en stoof circa 5 minuten.
Stap 6: Leg de karbonades terug in de pan en laat nog 5 minuten stoven tot de appels heel zacht zijn en de karbonades net gaar.
‘Bonne femme’ aardappels
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 150 gr. winterpeen
- 150 gr. sperziebonen
- 1 ui
- Neutrale olijfolie
- 75 gr. blokjes ontbijtspek
- 500 gr. gekookte (kriel)aardappels
- 150 gr. champignons
- 1-2 takken rozemarijn, tijm en/of salie
- Zout en peper

Bereidingswijze:
Stap 1: Breng een pan met water aan de kook.
Stap 2: Schil en snijd de peen in blokjes. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes. Kook de peen en sperziebonen in 3-4 minuten beetgaar. Spoel beiden, maar met name de sperziebonen, goed koud zodat ze knapperig (en groen) blijven. Laat vervolgens uitlekken.
Stap 3: Pel en snipper de ui.
Stap 4: Verhit de olie in een pan en bak de ui met het spek een paar minuten.
Stap 5: Halveer intussen de krieltjes óf snijd de aardappels in blokjes van 2 cm. Snijd de champignons in kwarten. Ris en hak de kruiden fijn.
Stap 6: Voeg de groenten en kruiden toe aan de pan en bak mooi lichtbruin in circa 10 minuten.
Stap 7: Kruid met zout en peper.
TIP: varieer met smaken. Voeg eventueel rozemarijn, salie of tijm erbij óf kruid het gerecht met komijn of kerrie.