Koken met Hugo!

Japanse borrelplank met onigiri, mosselen met sake én shiitakes met misoboter

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Japanse borrelplank met onigiri, mosselen met sake én shiitakes met misoboter
RTL

Het is vrijdag en dat betekent weer: borrelplankdag! Vandaag duikt Hugo daarvoor de Japanse keuken in. Zo maakt hij een gerecht met gevulde rijst, genaamd onigiri. Ook maakt hij mosselen met sake, sesam en gember én gegrilde shiitakes met zelfgemaakte misoboter. Laat het weekend maar beginnen met deze heerlijke plank!

Dit recept plaatsen we opnieuw vanwege een herhaling van ‘Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven’ bij RTL 4.

Het recept voor de borrelplank bestaat uit drie onderdelen. Eerst lees je hoe je onigiri maakt, daarna vind je het recept voor de mosselen met sake en tenslotte vind je onderaan het artikel het recept voor de shiitakes met misoboter.

Gevulde rijst – onigiri

  • Borrelplankgerecht: 10 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr. sushirijst
  • Zout
  • 3 lente-uien
  • 2 cm gember
  • 2 eetlepels witte miso
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 norivellen en/of sishobladeren
  • 50 gr. viseitjes

Extra benodigdheden: vershoudfolie of een onigirivormpje

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de rijst tot het water helder is. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, in water met een snuf zout.

Stap 2: Schep de gekookte rijst in een ruime schaal en laat iets afkoelen. De rijst mag niet meer heet zijn, maar ook niet koud. Verdeel de rijst daarna in 10 gelijke porties.

Stap 3: Snijd het groen van de lente-ui in hele dunne ringen en rasp de gember.

Stap 4: Meng in een kom de lente-ui, gember, miso en sesamolie.

Stap 5: Spreid een vel vershoudfolie uit. Schep daar de helft van een portie rijst op. Maak een kuiltje in het midden en schep er een lepel vulling in. Schep de andere helft van de rijstportie erop en vouw de vershoudfolie strak dicht. Knijp samen en verwijder de folie. Je kan de onigiri ook maken met een onigiri-vormpje.

Stap 6: Snijd de norivellen in repen en wikkel de onigiri erin. Je kunt dit ook met sishoblad doen.

Stap 7: Decoreer met viseitjes.

Mosselen met sake, sesam en gember

  • Borrelplankgerecht voor 4 tot 6 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kilo mosselen
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 4 eetlepels wit sesamzaad
  • 70 ml sake
  • Witte peper
  • ½ bos koriander

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de mosselen af en verwijder kapotte exemplaren.

Stap 2: Pel de knoflook gember en snijd beiden in plakken.

Stap 3: Verwarm een braad- of mosselpan op het vuur en doe de sesamolie erin.

Stap 4: Voeg de gember, knoflook en sesamzaad toe en bak 1 minuut.

Stap 5: Voeg daarna de mosselen met aanhangend vocht toe en doe de deksel op de pan.

Stap 6: Breng aan de kook, schud de pan goed en breng daarna weer aan de kook.

Stap 7: Voeg de sake en witte peper toe en breng een laatste keer aan de kook.

Stap 8: Snijd de koriander grof en voeg op het laatst toe.

Gegrilde shittakes met misoboter

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gr. shiitakes
  • 1 teen knoflook
  • 60 gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels donkere miso
  • Witte peper
  • Brioche of zacht witbrood voor erbij

Bereidingswijze:

Stap 1: Verhit een hapjespan op het vuur.

Stap 2: Voeg de shiitakes toe en rooster 3-5 minuten in een droge pan.

Stap 3: Pel de knoflook en rasp boven de boter.

Stap 4: Meng de boter met de miso en knoflook en bestrooi met witte peper.

Stap 5: Voeg de miso boter toe aan de pan met shiitakes en blijf roeren. Bak circa 5 minuten.

Stap 6: Serveer de paddenstoelen met het brood om te dippen

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin: Lekker LevenReceptKoken