Koken met Hugo!

Gehaktbrood en groentestamppot met salieboter

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Gehaktbrood en groentestamppot met salieboter
RTL

Op deze "doe-niet-moeilijk-dinsdag" geeft Hugo je een smakelijke twist: een gehaktbrood met een vleugje verantwoordelijkheid. Minder gehakt, maar qua smaak en hoeveelheid niet heel erg anders dan je gewend bent. En dat allemaal door de verhoudingen net even aan te passen. Als smeuïg bijgerecht serveert hij er een puree (groentestamppot) met salieboter bij.

Dit menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het hoofdgerecht: gehaktbrood – ook wel meat loaf genoemd – daarna lees je de instructies en benodigdheden voor het maken van de groentepuree met salieboter.

Gehaktbrood

  • Hoofdgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten bereiden + 40 minuten bakken

Ingrediënten

  • 300 gr. lichtbruin (oudbakken) brood
  • 125 ml melk
  • 3 bosuien
  • 300 gr. half-om-half-gehakt
  • Zout en peper
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 2 theelepels tabasco
  • 2-3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade

Extra nodig: keukenmachine, bakkwast

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Maal het brood grof in de keukenmachine. Voeg later het gehakt toe en maal deze nogmaals met het brood mee.

Stap 3: Snijd de bosuien in fijne ringetjes.

Stap 4: Voeg de bosuien, gehakt, mosterd, worcestersaus, tabasco, sojasaus, paprikapoeder, het ei en de melk erbij. Kneed tot een samenhangend mengsel. Vorm een 'brood', leg op de bakplaat of in een ovenschaal en kerf aan de bovenkant in met een mes.

Stap 5: Bak het gehaktbrood circa 35 minuten.

Stap 6: Meng de ketchup met de marmelade.

Stap 7: Haal het gehaktbrood uit de oven en zet de oven op grillstand.

Stap 8: Bestrijk het gehaktbrood met het ketchupmengsel en zet nog 10 minuten in de oven onder de grill.

Puree met salieboter
Puree met salieboter

Groentestamppot met salieboter

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 500 gr. groenten naar keuze (bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, peen of knolselderij)
  • 1/2 bosje salie
  • 50 gr. roomboter
  • 100-120 ml melk

Extra nodig: pureestamper

Bereidingswijze

Stap 1: Schil en halveer de aardappels. Maak de groente die je kiest schoon en snijd in gelijke stukken.

Stap 2: Doe de aardappels en groenten in een pan en zet onder water, voeg wat zout toe en breng aan de kook. Laat de groenten en aardappels in circa 20 minuten gaar koken. 

Stap 3: Snijd intussen de salieblaadjes fijn. Verwarm in een steelpan of kleine koekenpan de salie met de boter en bak tot de salie wat krokant wordt.

Stap 4: Stamp de aardappels tot puree en schep de melk en salieboter erdoorheen. Breng tot slot op smaak met zout en peper.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenRecept