Paddenstoelenragout en witlofsalade met blue stilton en geroosterde druiven

“Denk eens aan vroeger, terug aan de winter. Denk misschien zelfs terug aan kerst”, zo begint Hugo met het terughalen van herinneringen rondom dit klassieke recept. Hij maakt namelijk een paddenstoelenragout en heerlijke witlofsalade met blue stilton en geroosterde druiven. Benieuwd naar het recept? Lees dan verder!
Dit menu bestaat uit twee onderdelen. Eerst lees je hoe je de paddenstoelenragout maakt. Verderop in het artikel vind je het recept voor de witlofsalade met blue stilton en geroosterde druiven.
Paddenstoelenragout
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 60 gr. roomboter
- 500-600 gr. paddenstoelen
- 70 gr. bloem
- 900 ml paddenstoelenbouillon
- 75 ml slagroom
- 5 takken tijm
- 1 eetlepel mosterd
- 50 ml medium dry sherry
- Zout en peper
- 4 ragoutbakjes (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn.
Stap 2: Verwarm 30 gram boter in een braadpan of hapjespan en fruit de ui en knoflook circa 3 minuten.
Stap 3: Snijd intussen de paddenstoelen in stukken. Ris de tijm van 3 takken. Voeg de paddenstoelen en tijmblaadjes bij de ui en bak in circa 5 minuten mooi bruin en haal dan uit de pan.
Stap 4: Laat de overige boter in de pan smelten en uit bruisen. Voeg de bloem toe en bak op laag vuur al omscheppend een paar minuten, zodat de bloem gaart.
Stap 5: Voeg scheutje voor scheutje al roerend de bouillon erbij. Laat 5 minuten koken, tot de saus dik en gebonden is.
Stap 6: Voeg de paddenstoelen en ui weer toe. Schenk de room erbij.
Stap 7: Breng de ragout op smaak met de mosterd, sherry, zout en peper.
Stap 8: Schep in ragoutbakjes, bestrooi met verse tijmblaadjes en serveer direct. Lekker met een salade erbij, bijvoorbeeld met de witlofsalade van het recept hieronder.
Witlofsalade met blue stilton en geroosterde druiven
- Salade voor 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 250 gr. kleine rode pitloze druiven
- Scheutje neutrale olie
- 60 gr. walnoten of hazelnoten
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepels sherryazijn of rode wijnazijn
- 6 eetlepels olijfolie extra vergine
- Zout en peper
- 4 stronken witlof en/of roodlof
- 50 gr. rucola
- 150 gr. blue stilton
Extra benodigdheden: een bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Pluk de druiven en doe met een scheutje olie op de bakplaat. Zet de druiven 15-20 minuten in de oven.
Stap 3: Rooster ondertussen de noten in een droge koekenpan.
Stap 4: Meng de mosterd met de azijn en schenk er al kloppend de olie bij, zodat je een gebonden dressing krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Haal de witlofbladeren los en maak de witlof en rucola aan met de dressing.
Stap 6: Doe de salade op de borden. Verdeel de druiven erover.
Stap 7: Snijd de kaas in 4 stukken en leg op de salade.
Stap 8: Hak de noten grof en strooi over de salade.

