Andijviestamppot met chorizo en ingelegde uitjes én een sinaasappelkwark dessert

Andijviestamppot met krokante chorizo: wat een gouden combinatie! Hugo laat je zien hoe je dit heerlijke en toch ook makkelijke recept bereidt. Voor erbij maakt hij ingelegde uitjes en als het nagerecht maakt hij sinaasappelkwark dessert. Dat wordt smullen!
Dit menu bestaat uit drie onderdelen. Eerst lees je het recept voor de andijviestamppot met chorizo, daarna lees je hoe je uitjes inlegt en tenslotte vind je het recept voor het sinaasappelkwark dessert.
Andijviestamppot met chorizo
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg iets kruimige aardappels
- Zout en peper
- 130 gr. chorizo
- 2 sjalotten
- 1 krop andijvie
- 4 eieren
- 30 gr. roomboter
- 75 ml volle melk
Extra benodigdheden: een stamper

Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Zet ze net onder water, voeg een snufje zout toe en kook in circa 20 minuten gaar.
Stap 2: Verwijder het vel van de worst en snijd in kleine blokjes.
Stap 3: Verwarm een koekenpan. Bak de chorizo krokant in het eigen vet. Haal de chorizo uit de pan en bewaar de olie.
Stap 4: Pel en snijd de sjalotten in ringen en bak deze krokant in de chorizo-olie.
Stap 5: Was en snijd de andijvie in reepjes.
Stap 6: Kook de eieren 4-6 minuten, spoel koud af en pel ze.
Stap 7: Giet de aardappels af. Laat even uitdampen en stamp met de boter en melk tot puree. Kruid met zout en peper.
Stap 8: Schep de andijvie erdoor.
Stap 9: Verdeel de stamp over de borden en maak af met het chorizokruim en de sjalot. Halveer de eieren en leg deze op het gerecht.
Ingelegde uitjes
- Bijgerecht, 1 pot
- Bereiding: circa 15 minuten + 1 week inleggen
Ingrediënten:
- 300 gr. zilveruitjes of kleine sjalotjes
- 1 eetlepel peperkorrels
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 2 eetlepels suiker
- 250 ml water
- 300 ml natuurazijn
- Zout
- 2 laurierbladen
Extra benodigdheden: een schone pot met inhoud van 2 liter óf 2 potten van 1 liter

Bereidingswijze:
Stap 1: Maak de uien schoon.
Stap 2: Doe de peperkorrels, mosterdzaad, suiker, water, azijn en zout in een steelpan.
Stap 3: Breng aan de kook en roer tot de suiker en zout zijn opgelost.
Stap 4: Doe de uien in de pot, schenk het azijnmengsel erop en sluit de pot af.
Stap 5: Laat minstens een week staan en dan zijn ze klaar voor gebruik. Bewaar in de koelkast.
Sinaasappelkwarktoetje
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2-3 handsinaasappels
- 4-6 gedroogde vijgen
- ½ theelepel speculaaskruiden
- 50 gr. geschaafde amandelen of stukjes amandel
- 2-3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 400 gr. magere kwark

Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Stap 2: Snijd de vijgen in stukjes en meng met de sinaasappel en speculaaskruiden.
Stap 3: Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan.
Stap 4: Roer de marmelade door de kwark en schep in kommen of coupes.
Stap 5: Schep de sinaasappelsalade erop en bestrooi met de amandelen.

