Koken met Hugo!

Feestelijke voorgerechten: tartaar van biet, gepofte sjalot met kaas en doperwtensoep

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Feestelijke voorgerechten: tartaar van biet, gepofte sjalot met kaas en doperwtensoep
RTL

Of het nu voor een kerstdiner, een nieuwjaarsborrel of gewoon een feestelijk etentje is, met een klapper van een voorgerecht kan de avond hoe dan ook niet meer stuk. Hij geeft je daarom drie keer inspiratie voor een paar heerlijke voorgerechten en hapjes voor een culinaire, feestelijke avond.

We beginnen met de tartaar van biet, verderop vind je het recept voor de gepofte sjalot met kaas en portsiroop en we sluiten af met een lekkere doperwtensoep met Hollandse garnalen. Kies het voorgerecht dat het best past bij de rest van de gangen, of maak ze allemaal voor op de borrelplank! 

'Tartaar' van biet

  • Bijgerecht: 4-6 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg. rode bieten
  • 3-4 theelepels gerookt paprikapoeder
  • Neutrale olie
  • Zout en peper
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 sjalotje
  • 2-3 theelepels dijonmosterd
  • 2 theelepels rode wijnazijn
  • 50 gr. rucola
  • 75-100 ml. crème fraîche
  • Dunne toastjes voor erbij

Extra benodigdheden: keukenpapier, hakmolen en steekring maat 8 cm. of 10 cm.

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 225°C.

Stap 2: Schil en snijd de bieten in kleine blokjes van een halve centimeter.

Stap 3: Meng de blokjes biet met het gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels olie, zout en peper. Spreid vervolgens uit over de bakplaat en bak circa 25 minuten in de oven. Schep het na 15 minuten een keer om.

Stap 4: Verhit intussen een laagje olie in een steelpan en frituur hierin de kappertjes krokant. Laat dit uitlekken op een keukenpapier.

Stap 5: Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan.

Stap 6: Pel en snipper de sjalot fijn.

Stap 7: Laat de biet iets afkoelen en maal dan in de hakmolen met de mosterd, rode wijnazijn en sjalot. Breng het op smaak met zout en peper.

Stap 8: Leg wat rucola op de borden. Zet de steker in het midden, schep biet erin, duw aan en maak zo een torentje van de biet. Verwijder de steker en herhaal dit bij de andere borden.

Stap 9: Schep er een lepeltje crème fraîche op en maal er nog wat peper overheen.

Stap 10: Verdeel de kappertjes en amandelen over het gerecht en serveer er dunne toast bij.

TIP: snijd voor zelfgemaakte dunne toast ciabatta of stokbrood in dunne plakken en rooster het krokant in de oven.

Gepofte sjalot met kaas en portsiroop

  • Voorgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 500 gr. banaansjalotten (langwerpige sjalotten)
  • Zout en peper
  • Halve bosje tijm
  • Neutrale olijfolie
  • 250 ml. ruby port
  • 50 gr. hazelnoten
  • 150 gr. blauwaderkaas of zachte geitenkaas
  • Stokbrood voor erbij

Extra benodigdheden: grote ovenschaal of bakplaat

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175ºC.

Stap 2: Halveer de ongepelde sjalotten overlangs en leg ze met het snijvlak omhoog in de ovenschaal of op de bakplaat.

Stap 3: Bestrooi het met zout en peper en tijmblaadjes. Sprenkel dan 2 eetlepels olijfolie erover en bak circa 40 minuten in de oven, tot de sjalotten zacht zijn. 

Stap 4: Voeg de port samen met 5 takken tijm toe aan een steelpan en kook het in tot een siroop. 

Stap 5: Laat het afkoelen en verwijder de tijm.

Stap 6: Doe de hazelnoten in een vuurvaste schaal en rooster 10-15 minuten in de oven. Laat het vervolgens afkoelen en hak ze vervolgens grof.

Stap 7: Leg de warme sjalotten op borden of een grote platte schaal. Beleg dan met stukjes kaas. Besprenkel met portsiroop, bestrooi met de hazelnoten en eventueel wat extra tijm.

Doperwtensoep met Hollandse garnalen

  • Voorgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 3 bosuien
  • 50 gr. roomboter
  • 450 gr. doperwten (diepvries)
  • Zout en peper
  • 1 citroen
  • 400 ml kippenbouillon
  • 75 ml room
  • Half bosje munt
  • 100 gr. Hollandse garnalen

Extra benodigdheden: fijne rasp en een staafmixer

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de bosuien in dunne ringen en bewaar wat van het groen.

Stap 2: Smelt de boter in een soeppan en fruit het bosuiwit een paar minuten. Voeg vervolgens de doperwten toe en kruid dan met zout en peper.

Stap 3: Rasp de citroen boven de pan en bak circa 5 minuten.

Stap 4: Voeg de bouillon en room toe. Snijd de munt grof en voeg toe. Pureer vervolgens de soep met een staafmixer glad.

Stap 5: Verdeel de soep over kommen en maak af met de garnalen en het groen van de bosui.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven