Koken met Hugo!

Makreel in tomaten-kokossaus en een frisse salade met mango en avocado

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Makreel in tomaten-kokossaus en een frisse salade met mango en avocado
RTL

Met alvast een blik op de zomer die eraan komt kijken we uit naar de vangst van de makreel én nemen we vast een voorproefje op deze heerlijke vis. Dit oosterse gerecht geeft Hugo een twist door de makreel te bereiden in tomaten-kokossaus. Gecombineerd met een overheerlijke, gezonde salade is dit gerecht om van te smullen.

Het recept bestaat uit twee delen. We beginnen met de makreel in tomaten-kokossaus. Verderop in het recept lees je hoe je de salade met mango en avocado maakt.

Makreel in tomaatkokossaus

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. (zilvervlies)rijst 
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • Neutrale olie
  • 2 eetlepels sambal (brandal, badjak of manis)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 limoenblaadjes (toko) of 1 stengel citroengras
  • Zout en peper
  • 300 ml kokosmelk 
  • 1 gestoomde/gerookte makreel

Bereidingswijze

Stap 1: Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 2: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de sambal toe en roerbak 1 minuut mee.

Stap 4: Voeg de tomatenblokjes en limoenblaadjes of gekneusde citroengras erbij en laat in circa 10 minuten stevig inkoken tot een dikke puree. Roer regelmatig. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Voeg de kokosmelk toe, draai het vuur laag en laat 5 minuten zacht koken.

Stap 6: Maak de vis schoon en verdeel het visvlees in grove stukken.

Stap 7: Leg de makreelfilet in de saus, verwarm kort en serveer met de rijst. 

Salade met mango en avocado

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 avocado’s 
  • 1 mango
  • 1 rode chilipeper
  • 1 bos dille
  • 3-4 kropjes little gem of baby romaine
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1-2 limoenen (afhankelijk van de hoeveelheid sap)
  • ½ eetlepel sesamolie

Bereidingswijze

Stap 1: Maak de avocado’s en mango schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Stap 2: Verwijder de (meeste) zaadlijsten uit de peper en snijd de peper in ringetjes. 

Stap 3: Snijd de dille grof. 

Stap 4: Meng de avocado, mango, chilipeper en de meeste dille (houd een beetje apart). Maak aan met de vissaus, limoenrasp en -sap en sesamolie.

Stap 5: Haal de slabladeren los en leg ze op een schaal. Verdeel de salade erover.

Stap 6: Bestrooi met wat achtergehouden dille.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKoken