Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Indiase kruidige rijst met cashewnoten & krokante sinaasappel-kokossalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Indiase kruidige rijst met cashewnoten & krokante sinaasappel-kokossalade
RTL

We duiken de Indiase keuken in met Biryani: een makkelijk, maar erg smaakvol rijstgerecht met cashewnoten. Voor erbij maakt Hugo ook nog een friszoete sinaasappel-kokossalade.

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het rijstgerecht en verderop vind je de bereidingswijze van de salade. 

Indiase kruidige rijst met cashewnoten (Biryani)

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 4 kardemompeulen
  • Neutrale olie
  • 2 kruidnagels
  • ½ kaneelstokje
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gr. basmatirijst
  • 50 gr. rozijnen
  • Zout en peper
  • 50 gr. geroosterde cashewnoten

Extra benodigdheden: pan met dikke bodem

Bereidingswijze

Stap 1: Kneus de kardemompeulen.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in de braadpan. Verwarm de kruidnagels, kaneelstok en kardemom 1 minuut in de olie.

Stap 3: Rasp de gember en de knoflook boven de pan.

Stap 4: Bak de gember en knoflook een minuut mee.

Stap 5: Was de rijst tot het water helder is.

Stap 6: Doe de rijst en rozijnen in de pan. Voeg 650 ml water toe en kruid met zout en peper. Schep om en breng aan de kook met de deksel erop. Zet het vuur laag en kook 10-15 minuten. Laat vervolgens nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Stap 7: Hak ondertussen de cashewnoten grof.

Stap 8: Haal de deksel van de rijst. Verwijder de kardemompeulen, kruidnagel en kaneel.

Stap 9: Schep de cashewnoten door de rijst en serveer.

Salade met sinaasappel en krokante kokos

  • Bijgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel korianderzaad
  • Neutrale olie
  • 2 cm gemberwortel
  • 75 gr. geraspte kokos
  • 1 eetlepel lichte basterdsuiker
  • 2 sinaasappels
  • 1 kleine rode ui
  • Zout en peper
  • 75 gr. rucola

Extra benodigdheden: fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Vijzel het venkelzaad en korianderzaad en rooster 1 minuut in een droge hapjespan.

Stap 2: Doe 2 eetlepels neutrale olie bij de specerijen en rasp de gember boven de pan.

Stap 3: Doe de kokos in de pan. Voeg 3 eetlepels water en de suiker toe.

Stap 4: Zet het vuur laag en bak 10-15 minuten. Roer regelmatig.

Stap 5: Schil de sinaasappelschil er dik af. Snijd de partjes uit de sinaasappel en doe deze in een kom. Knijp vervolgens de rest van de sinaasappel uit boven deze kom.

Stap 6: Pel en snijd de ui in dunne, kwart ringen en voeg deze toe aan de sinaasappel. Kruid met flink wat zout en peper.

Stap 7: Leg rucola op een schaal, verdeel de ui en sinaasappel erover en bestrooi de salade met de krokante kokos.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven