Arabische broodsalade & dessert van rozenroomrijst
Dit gerecht combineert traditionele smaken met moderne twisten. De Arabische broodsalade, ook bekend als fattoush, biedt een heerlijk textuurcontrast tussen knapperig brood en sappige groenten. Daarnaast worden de smaken ook nog versterkt door kruiden als munt en peterselie. Tot slot wordt er ook nog een bijpassend toetje bereid dat je niet kunt weerstaan.
Het recept bestaat uit twee delen. We beginnen met de Arabische broodsalade. Verderop in het recept lees je hoe je de gestoomde rozenroomrijst maakt.
Arabische broodsalade
- Maaltijdsalade voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 4 (volkoren) pita’s
- 500 gr. tomaten
- 300 gr. komkommer of snackkomkommers of Libanese komkommers
- 3 lente-uien
- 1 bosje bladpeterselie
- 3 takken munt
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- Olijfolie extra vergine
- ½ theelepel gemalen piment
- 125 ml volle yoghurt
- 1 eetlepel sumak
Extra nodig: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd het brood in kleine puntjes en rooster in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Stap 2: Snijd de tomaten in stukjes en/of partjes. Snijd de komkommers in dikke plakjes of stukjes.
Stap 3: Snijd de lente-uien en kruiden fijn. Pel en rasp de knoflook boven de kom.
Stap 4: Rasp de citroen erboven. Voeg het sap van de halve citroen en 4-5 eetlepels olie erbij. Breng op smaak met piment, zout en peper.
Stap 5: Maak vlak voor serveren de groenten en het brood aan met de dressing. Doe over op de borden of een grote schaal.
Stap 6: Lepel er de yoghurt overheen. Bestrooi royaal met sumak. Dien meteen op, anders wordt het brood zompig.
Rozenroomrijst
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 25 minuten + afkoeltijd
Ingrediënten
- 100 gr. dessertrijst
- 500 ml volle melk
- Zout
- 75 gr. suiker
- 1 eetlepel rozenwater
- 250 ml slagroom
- 30 gr. ongezouten pistachenoten
- 150 gr. seizoenfruit
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de rijst met de melk, een snufje zout en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst in 13 tot 15 minuten gaarkoken. Roer het regelmatig door en laat de rijst daarna helemaal afkoelen.
Stap 2: Klop de slagroom lobbig en spatel met het rozenwater door de afgekoelde rijst.
Stap 3: Hak de pistache grof.
Stap 4: Schep de roomrijst in glazen of coupes. Decoreer met fruit en pistache.