Pompoenravioli (mét verrassend ingrediënt) en salieroomsaus
Vandaag nodigt Hugo hobbykok Barbara Willemse uit in zijn keuken, om samen één van haar favoriete gerechten te maken: een heerlijke pompoenravioli met salieroomsaus. Barbara heeft dit gerecht ooit in een klein Italiaans restaurant in Amstelveen gegeten en vond dit zó lekker dat ze zelf is gaan experimenteren in de keuken, én gebruikte hierbij een verrassend ingrediënt.
Je verwacht het niet, maar in de raviolivulling worden ook zoete amaretti koekjes verwerkt. Een heerlijke combinatie die erg in de smaak valt. Sindsdien is het een geliefd gerecht bij Barbara in huis.
We beginnen met de vulling van de ravioli en verderop vind je het recept voor het pastadeeg en de salieroomsaus.
Pompoenravioli met salieroomsaus
- 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten + 20-30 minuten rusten pastadeeg
Ingrediënten vulling van pompoenravioli
- 1 flespompoen (circa 900 gr.)
- 50 gr. koude roomboter
- Zout en peper
- 45 gr. amaretti (Italiaanse koekjes)
- 1 eetlepel blanke rozijnen
- 50 gr. Parmezaanse kaas + extra als topping
- Schil van ½ citroen
- 35 gr. panko
- Snuf nootmuskaat
- ½ ei L
- 1 eetlepel amandellikeur
Bereidingswijze vulling
Stap 1: Verwarm de oven voor op 225°C.
Stap 2: Schil en snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe het vervolgens op de bakplaat, verdeel er stukjes boter over en bestrooi met zout en peper.
Stap 3: Rooster de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven. Schep halverwege het bakken een keer om.
Stap 4: Hak de koekjes en rozijnen fijn. Rasp 50 gram Parmezaanse kaas en ook de citroenschil.
Stap 5: Weeg 400 gram van de pompoen af en stamp tot puree. Laat het daarna even afkoelen.
Stap 6: Meng de panko, amaretti, nootmuskaat, Parmezaan, citroenschil, rozijnen, ei, likeur en eventueel naar smaak wat zout en peper door de gepureerde pompoen heen.
Ingrediënten pastadeeg
- 250 g pastabloem
- 2½ eieren L
- Snuf zout
- 1 theelepel lauwwarm water
Bereidingswijze pastadeeg
Stap 1: Maak een berg van de bloem op het werkblad. Maak in het midden een grote kuil. Doe hierin de eieren, een snuf zout en het water.
Stap 2: Meng met een vork de bloem en het ei en een snufje zout door elkaar.
Stap 3: Kneed als alles gemengd is met de hand tot een soepel deeg in ongeveer 10 minuten. Of maak het deeg in de keukenmachine met deeghaak.
Stap 4: Laat het deeg afgedekt of verpakt in folie minstens 20 minuten rusten.
Bereidingswijze ravioli
Stap 1: Rol het deeg uit met de pastamachine.
Stap 2: Doe het deeg eerst een paar keer door de dikste stand en vouw het deeg elke keer dubbel. Gebruik genoeg bloem tijdens het rollen, zodat het deeg niet blijft plakken.
Stap 3: Draai het deeg dan door een steeds dunnere stand, tot je bij de een-na-laatste stand komt. Als het goed is heb je een mooi lang vel pastadeeg. Rol alle pastadeeg op deze manier dun uit.
Stap 4: Schep met een theelepel bergjes vulling op het deeg met 5 cm afstand van elkaar. Of doe de vulling in een spuitzak en spuit het op het deeg.
Stap 5: Bedek met een tweede vel pasta en druk deze voorzichtig rond de vulling. Snijd met een steker uit of snijd met een pastawieltje vierkantjes en leg op een theedoek of stuk bakpapier om even te laten rusten.
Stap 6: Ondertussen kun je beginnen met het bereiden van de salieroomsaus (zie recept hieronder).
Stap 7: Kook de pasta in kleine porties in ruim kokend water op laag vuur in enkele minuten (ongeveer 2 à 3 minuten) gaar. Schep ze er vervolgens voorzichtig uit de pan – let op dat ze niet openbarsten – en laat ze even uitlekken voor je ze op een bord serveert. Schenk er vervolgens de salieroomsaus over en garneer met de grof gehakte hazelnoten en parmezaanse kaas.
Tip: Deze variant is vegetarisch, maar je kunt er ook nog wat krokant gebakken pancetta overheen strooien.
Bereidingswijze salieroomsaus
Stap 1: Verwarm op heel laag vuur in een steelpan de room met 2 takjes salie in ongeveer 15 minuten.
Stap 2: Verwijder de salie en breng de saus op smaak met suiker, zout en citroensap.