Caesarsalade en waldorfsalade met klassieke vinaigrette en yoghurtdressing
Het is weer donderdag, wat betekent dat Hugo voor een klassieker gaat. Of eigenlijk twee! Het mooie aan deze klassiekers is dat ze al heel lang bestaan en nog steeds erg lekker zijn en nooit vervelen. Een goede reden om even terug te gaan naar de basis met de caesarsalade en de waldorfsalade. Verder geeft Hugo nog wat handige tips over het maken van twee makkelijke dressings die je voor veel salades kunt gebruiken.
Caesarsalade
- Salade 4 personen
- Bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 3 oudbakken boterhammen
- Olijfolie
- Zout en peper
- 4 ansjovisfilets
- 1 kleine knoflookteen
- 1 citroen
- 1 eidooier
- 2 theelepels Dijonmosterd
- 1 theelepel worcestershire saus
- 1 krop romaine sla
- 75 gr. Parmezaanse kaas
Extra nodig: slacentrifuge of schone doek, grove rasp
Het ontstaan van de caesarsalade
De caesarsalade, waar komt die naam eigenlijk vandaan? Je zou misschien denken dat het te maken heeft met Julius Caesar, maar dat is niet zo. Deze salade is namelijk vernoemd naar de chef die het heeft bedacht, Caesar Cardini. Deze Italiaans-Amerikaanse restaurateur had zijn restaurant rond 1920 in Tijuana Mexico. De reden om zijn restaurant op deze plek te vestigen kwam door de drooglegging van 1920 tot 1933. Amerika had in deze tijd de productie en de verkoop van alcohol geheel verboden om daarmee het alcoholgebruik en alcoholisme tegen te gaan, maar in Mexico was dit niet het geval. Hierdoor kwamen veel Amerikanen een klein stukje over de grens voor een borrel en werd het ook aardig druk in het restaurant van Cardini. Tot het op een avond het zo druk was dat hij erachter kwam dat hij te weinig inkopen had gedaan. Op deze avond is dan ook de Caesar salade ontstaan.
Het was een simpel recept waar weinig ingrediënten voor nodig waren, waardoor er toch veel van verkocht konden worden. Toch zat er toentertijd geen ansjovis in het recept, terwijl wij hem over het algemeen wel zo bereiden. Dit ingrediënt is er niet veel later dan ook aan toegevoegd in het receptuur.
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de boterhammen in blokjes. Meng met 1 eetlepel olie en kruid met zout en peper.
Stap 2: Bak het brood in een droge koekenpan krokant.
Stap 3: Hak de ansjovis fijn en doe in een grote kom.
Stap 4: Pel en rasp de knoflook en voeg toe aan de kom. Pers de citroen erboven uit.
Stap 5: Klop de eidooier, mosterd en worcestershire saus erdoor. Voeg druppelsgewijs 3 eetlepels olijfolie toe terwijl je blijft roeren. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Stap 6: Was de sla en trek de bladeren los. Scheur in stukken en maak droog in een schone theedoek of slacentrifuge.
Stap 7: Meng de sla met de dressing.
Stap 8: Doe de sla op een groot bord. Verdeel de croutons erover en rasp tenslotte grote snippers Parmezaanse kaas erover.
Waldorfsalade
- Salade 4 personen
- Bereiding circa 25 minuten
Het ontstaan van de waldorfsalade
Ook voor deze klassieke salade moeten we even flink terug in de tijd. Naar 1896 welteverstaan. Oscar Tschirky was een gastheer in het bekende Waldorf-Astoria hotel in New York, die tijdens een groot gala in dit hotel de bekende waldorfsalade bedacht. Dit werd geserveerd tijdens het gala en werd een grote hit onder de gasten. Zo groot, dat wij de salade vandaag de dag nog steeds graag eten én maken. Vandaag de dag wordt de salade overigens wel veel meer aangekleed dan dat hij eigenlijk was. Er zaten destijds geen walnoten, druiven of rozijnen in, maar de walnoot is er net zoals de ansjovis bij de caesarsalade al snel aan toegevoegd.
Ingrediënten:
- 30 gr. walnoten
- 4 stengels bleekselderij
- 1 Granny Smith appel
- 2 eetlepels mayonaise
- Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Stap 2: Snijd de bleekselderij in kleine blokjes.
Stap 3: Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes.
Stap 4: Meng in een kom de appel bleekselderij en mayonaise. Kruid met zout en peper.
Stap 5: Hak de walnoten grof en verdeel over de salade.
Stap 6: Serveer de salade meteen.
Klassieke vinaigrette
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- ½ bos bieslook
- 1 theelepel gladde mosterd
- 1 citroen
- 1 eetlepel witte wijnazijn of dragonazijn
- Zout en peper
- Olijfolie
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de bieslook fijn.
Stap 2: Meng in een kom de mosterd, 1 eetlepel citroensap, de azijn en zout en peper in een kom. Doe de bieslook erbij.
Stap 3: Voeg druppelsgewijs de olie toe tot een gebonden dressing.
Yoghurtdressing
- Dressing
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- ½ bos dille
- 3 zoetzure augurken
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 eetlepels appelazijn
- Zout en peper
- 75 ml volle yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
Stap 1: Hak de dille fijn en snijd ook de augurken heel fijn.
Stap 2: Meng de dille, augurken, mosterd, azijn, zout en peper in een kom.
Stap 4: Doe de yoghurt in de kom en voeg de olie toe. Klop alles goed door met de garde.