Zelfgemaakte gnocchi met Donalds bloemkool-pestosaus
Op dinsdag nodigt Hugo altijd een hobbykok uit die zijn of haar 'signature dish' of familierecept met ons wil delen. Vandaag is dat Donald Falcon die samen met Hugo zijn favoriete gnocchi met bloemkool-pestosaus maakt. Donalds liefde voor eten is ontstaan doordat hij veel is afgevallen, waarbij onder andere dit recept hem erg heeft geholpen.
Hugo en Donald beginnen met de gnocchi. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf bereiden is ook erg makkelijk, leuk én lekker! Als je dus iets meer tijd hebt is het aan te raden deze zelf te maken.
Zelfgemaakte gnocchi
- Voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr. kruimige aardappels
- 125 gr. bloem
- 1 klein ei
- ½ theelepel zout
Extra nodig:
- pureeknijper
Bereidingswijze
Stap 1: Zet de ongeschilde aardappels in een pan onder water en breng aan de kook. Kook vervolgens de aardappels in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen tot je ze kunt aanraken.
Stap 2: Pel de schil van de aardappels en pureer de aardappelen met een pureeknijper of druk door een zeef.
Stap 3: Meng de aardappels met de bloem, zout en ei en kneed voorzichtig tot een deeg. Kneed tot het niet meer kleverig is. Blijft het deeg erg plakkerig? Voeg dan iets meer bloem toe aan het deeg.
Stap 4: Maak een bal van het deeg en snijd het in 4 stukken.
Stap 5: Maak 1 cm dikke rollen van het deeg.
Stap 6: Snijd de gnocchi in stukjes van 2-3 centimeter. Rol er met een vork over om een mooi motiefje te maken.
Groene pesto
- Saus
- Bereiding circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 25 gr. pijnboompitten
- 1 teen knoflook
- 40 gr. Parmezaanse kaas
- 50 gr. basilicumblaadjes
- 100 ml olijfolie
- Zout en peper
Extra nodig:
- hakmolentje
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Pel vervolgens de knoflook en hak de kaas grof in stukken.
Stap 2: Maal in de hakmolen de basilicum, pijnboompitten, knoflook, kaas en helft van de olie.
Stap 3: Leng aan met meer olie, tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Bloemkool-pestosaus
- Voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 40 gr. pijnboompitten
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- Zout en peper
- 300-400 ml groentebouillon
- 4 eetlepels groene pesto + extra als topping
- 1 bosje bladpeterselie
Extra benodigdheden: Keukenmachine, Blender of staafmixer
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan water aan de kook.
Stap 2: Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
Stap 3: Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in circa 7 minuten gaar.
Stap 4: Pel en snipper de ui en knoflook.
Stap 5: Verwarm een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Kruid met zout en peper.
Stap 6: Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het kookwater.
Stap 7: Kook in het bloemkoolkookwater de gnocchi circa 2 minuten, tot ze gaan drijven.
Stap 8: Pureer de gekookte bloemkool, gefruite ui en knoflook, groentebouillon en 2 eetlepels pesto ondertussen tot gladde saus.
Stap 9: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de gnocchi op hoog vuur krokant.
Stap 10: Hak de peterselie fijn.
Stap 11: Schep de gnocchi door de bloemkoolsaus en verdeel over 4 diepe borden. Lepel er wat extra pesto over. Bestrooi met pijnboompitten en peterselie.