Deense borrelplank: gehaktballetjes, smørrebrød met gerookte vis en Deense zoete broodjes
Het is weer vrijdag, dus tijd voor een borrelplank. Dit keer in Deens thema. Oftewel, een heerlijke plank gevuld met gehaktballetjes, smørrebrød en zoete broodjes. Perfect om het weekend mee te vieren!
Gehaktballetjes - frikadeller
- Borrelplankgerecht: circa 20 stuks
- Bereiding: circa 20 minuten
Gehakt
- 1 sjalot
- 300 gr. half-om-half gehakt of rundergehakt
- 1 klein ei
- 4-5 eetlepels paneermeel + evt. extra voor paneren
- 2-3 theelepels kerriepoeder
- Zout en peper
- Olie en roomboter om in te bakken
Kerriesaus
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel bloem
- 1/3 kippenbouillonblokje
- 200 ml slagroom
- 1 kleine zoetzure appel
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper het sjalotje. Dit hoeft niet te fijn want de gehaktballetjes worden grof.
Stap 2: Meng in een kom het gehakt met de sjalot, het ei en een deel van het paneermeel. Voeg meer paneermeel toe als het mengsel erg droog is. Breng op smaak met kerrie, zout en peper.
Stap 3: Rol kleine gehaktballetjes en druk ze iets plat.
Stap 4: Verhit een scheut olie met een klontje roomboter in een braadpan en bak het gehakt in circa 10 minuten rondom bruin en gaar. Haal uit de pan.
Stap 5: Pel en snipper voor de kerriesaus ondertussen de sjalot en knoflook fijn.
Stap 6: Verhit nog een scheutje olie in de pan en fruit de sjalot en knoflook 4-5 minuten tot ze zacht zijn.
Stap 7: Voeg de kerrie en bloem erbij en roerbak een minuutje, zodat de bloem gaart.
Stap 8: Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk de room erbij. Roer door en laat even koken. Verdun de saus eventueel met een scheutje water.
Stap 9: Snijd de appel in heel fijne blokjes en schep door de saus.
Stap 10: Voeg de gehaktballetjes weer toe en warm in de saus.
Smørrebrød met gerookte vis
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + minstens half uur intrekken
Ingrediënten
- 1 theelepel venkelzaad
- 100 ml appelazijn
- 100 ml water
- Zout en peper
- 1 bos radijzen
- 2 sjalotten
- Paar takken dille
- 8 sneetjes stevig brood van roggemeel
- Paar eetlepels roomkaas
- 300 gr. gerookte forel
Extra nodig
- Mandoline of kaasschaaf
Bereidingswijze
Stap 1: Kneus het venkelzaad in de vijzel.
Stap 2: Verwarm in een steelpan de azijn, water, suiker, venkelzaad, zout en peper tot de suiker is opgelost.
Stap 3: Schaaf intussen de radijzen in heel dunne plakjes.
Stap 4: Pel en snijd de sjalot in smalle partjes.
Stap 5: Doe de radijzen, paar takjes dille en sjalot in een kom. Schenk het zoetzuur erover en laat minstens een half uur intrekken zodat de smaken in de radijs trekken.
Stap 6: Rooster het brood.
Stap 7: Besmeer met roomkaas en beleg met zoetzuur, dille en gerookte vis.
Deense zoete broodjes - Spandauer
- 10 stuks
- Bereiding: circa 35 minuten + afkoelen
Ingrediënten
- 1 pak roomboterbladerdeeg (diepvries)
- 50 gr. amandelen (voor amandelspijs, of eventueel kant-en-klaar spijs)
- 50 gr. suiker (voor amandelspijs, of eventueel kant-en-klaar spijs)
- 1 klein ei (voor amandelspijs, of eventueel kant-en-klaar spijs)
- 25 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 4-5 eetlepels jam naar keuze
- 75 gr. poedersuiker
- 1 citroen
Extra nodig
- Hakmolen
- Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 185° C.
Stap 2: Maal de amandelen met de suiker fijn. Klop het ei los en voeg 1/4 toe aan het amandelmengsel en mix goed door elkaar. Voeg de boter toe en mix tot alles gemengd is.
Stap 3: Schep in het midden van de bladerdeegplakjes een halve eetlepel van de amandelboter.
Stap 4: Vouw de vier punten van het deeg naar elkaar toe over elkaar heen en druk vast, zodat je een vierkant hebt.
Stap 5: Duw een kuil in het midden, prik de kuil in met een vork en vul deze met een schepje jam.
Stap 6: Bak de broodjes in 20-25 minuten gaar in de warme oven en laat vervolgens even afkoelen.
Stap 7: Roer een dik glazuur van de poedersuiker en een scheutje citroensap.
Stap 8: Lepel glazuur over de gebakken broodjes.
Tip: Maak de amandelspijs het liefst een paar dagen tevoren, zodat deze kan rijpen. Bewaar in de koelkast. Meng daarna de boter erdoor.