Klassieke spaghetti carbonara & tiramisu
Het is weer klassieke donderdag. Oftewel, Hugo maakt weer een heerlijk traditioneel gerecht dat we allemaal kennen en waar we gek op zijn. Vandaag maakt hij er een Italiaanse avond van en maakt hij niet één maar twee klassiekers. Namelijk de spaghetti carbonara en als dessert een tiramisu.
Het Italiaanse menu van vandaag bestaat uit twee gerechten. We beginnen met het hoofdgerecht en verderop vind je de bereidingswijze van het nagerecht: de tiramisu.
Spaghetti carbonara
- Pastagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. guanciale*, pancetta of gedroogde bacon
- 35 gr. roomboter of 4 eetlepels olijfolie
- 50 gr. Parmezaanse kaas en/of Pecorino + extra voor bestrooien
- 400 gr. gedroogde spaghetti of bucatini/perciatelli (holle spaghetti)
- 4 eidooiers OF 2 hele eieren met 1 dooier
- Zout en (versgemalen zwarte) peper
Extra nodig: fijne rasp
*Guanciale is Italiaans wangspek en wordt gebruikt volgens het traditionele recept.
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan met ruim water aan de kook.
Stap 2: Snijd intussen het spek in kleine reepjes of blokjes.
Stap 3: Verwarm de boter of olie in een braadpan en bak hierin het spek bruin aan.
Stap 4: Rasp de kaas.
Stap 5: Voeg royaal zout toe aan het kokende water en kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente.
Stap 6: Klop in een kom de eidooiers (of de eidooiers met het hele ei) los en voeg de kaas toe.
Stap 7: Giet de pasta af en vang wat van het kookwater op.
Stap 8: Meng de pasta met het spek en het eidooiermengsel, zodat het ei iets gaat stollen.
Stap 9: Voeg er eventueel een scheutje kookvocht bij.
Stap 10: Breng royaal op smaak met peper.
Tiramisu (tirami su: 'sta me bij')
- Nagerecht voor 10 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 3 uur opstijven
Ingrediënten:
- 4 eieren
- Zout
- 90 gr. fijne suiker
- 500 gr. mascarpone
- 300 ml vers gezette sterke koffie
- 100 ml marsala, koffielikeur of amandellikeur
- 1 ½ pak lange vingers of savoiardi
- 3-4 eetlepels cacao
Extra nodig: schaal met inhoud van 1,5 liter, fijn zeefje
Bereidingswijze
Stap 1: Splits de eieren in 2 kommen, eentje met eiwitten, andere met eidooiers.
Stap 2: Mix de eiwitten stijf met een snufje zout.
Stap 3: Voeg de suiker bij de eidooiers en mix tot een licht, romig mengsel. Mix de mascarpone erdoor.
Stap 4: Meng het eiwit door het eidooiermengsel.
Stap 5: Doe de koffie met de drank in een diep bord.
Stap 6: Doop de lange vingers erin en beleg de bodem van de schaal ermee.
Stap 7: Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover.
Stap 8: Bedek met in koffie gedoopte lange vingers.
Stap 9: Verdeel de overige mascarpone erover, dek af en laat circa 3 uur opstijven in de koelkast.
Stap 10: Bestuif vlak voor het serveren met een fijn zeefje de tiramisu met cacao.