Flammkuchen met chorizo en zuurkool & zwarte linzensalade
Hugo laat zien hoe je gemakkelijk zelf zuurkool maakt, wat toch een grote favoriet blijft in de winterperiode. Daarnaast maakt hij met diezelfde zuurkool ook nog een smakelijke flammkuchen, mét daarbij een zwarte linzensalade. Alles voor een lekkere winterse maaltijd!
Flammkuchen met chorizo en zuurkool
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten + 25 minuten oventijd
Ingrediënten
- 1 rol flammkuchendeeg
- 75 gr. crème fraîche
- 1 theelepel grove mosterd
- 125 gr. zuurkool (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie recept onderaan artikel)
- 100 gr. chorizo
- 50 gr. geraspte oude kaas of manchego
- Zout en peper
Extra nodig
- Bakplaat
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Rol het flammkuchendeeg uit en schuif de flammkuchen met het bakpapier op een bakplaat.
Stap 3: Meng de crème fraîche met de mosterd en breng op smaak met zout en peper.
Stap 4: Laat de zuurkool uitlekken en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Stap 5: Snijd de chorizo in blokjes.
Stap 6: Besmeer het ingeprikte deeg met de crème fraîche en verdeel de zuurkool en chorizo over het deeg.
Stap 7: Rasp de kaas en strooi over de flammkuchen.
Stap 8: Bak de flammkuchen in 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Zwarte linzensalade
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 300 gr. zwarte linzen
- 1 laurierblad
- Zout en peper
- 2 geroosterde paprika’s uit pot
- ½ bosje dille en/of peterselie
- 3 eetlepels sherryazijn
- Extra vierge olijfolie
Bereidingswijze
Stap 1: Halveer de ui en pel en snijd de knoflook fijn.
Stap 2: Breng in een pan de linzen met 1 liter water, de ui, laurier, zout en peper en de knoflook aan de kook. Draai het vuur laag en kook 25 minuten.
Stap 3: Verwijder de ui en laurier. Laat afkoelen.
Stap 4: Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd fijn.
Stap 5: Hak vervolgens de kruiden fijn.
Stap 6: Meng in een kom de sherryazijn, zout en peper en 4 eetlepels olijfolie.
Stap 7: Giet de linzen af, maar bewaar 50 ml kookvocht.
Stap 8: Meng de linzen tot slot met de dressing en de ‘linzenbouillon’ en meng de geroosterde paprika en verse kruiden erdoorheen.
Zelf zuurkool maken
- Bereidingstijd: 2-3 weken
Ingrediënten
- 4 witte kolen
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 eetlepel jeneverbessen
- 3 laurierblaadjes
- 80 gr. fijn zeezout + evt. extra zout voor pekelwater
Extra nodig
- Zuurkoolpot met waterslot en verzwaringssteen inhoud 5 liter (4 kolen passen makkelijk in dat formaat pot)
- Mandoline of keukenmachine met schaafschijf
- Stamper of schoongemaakte baksteen
- Plastic handschoenen
Bereidingswijze
Stap 1: Trek een paar bladeren van de kool en houd apart. Snijd de kool in parten, verwijder de harde kern en snijd fijn met een mandoline of keukenmachine.
Stap 2: Meng in een schone teil 20 gram zout per kilo kool en stamp met een vijzel of schoongemaakte baksteen tot de kool vocht gaat loslaten. Trek handschoenen aan en knijp in de kool, zodat het vocht goed loskomt. Laat even staan en herhaal dit nog een paar keer.
Stap 3: Maak lagen van kool en kruiden in de zuurkoolpot, doe ook het vocht erbij. Duw heel goed aan, zorg dat de kool helemaal onder het vocht staat.
Tip: Maak eventueel pekelwater als je zuurkool niet onderstaat: dat is 25 gram zout op 1 liter water en schenk wat hiervan op de kool, zodat deze minstens 2 centimeter onderstaat. Het makkelijkst is: 200 ml water met het zout verhitten tot het zout oplost en dan het overige water erbij schenken.
Stap 4: Dek de kool af met het achtergehouden koolblad. Verzwaar met de bijgeleverde steen.
Stap 5: Sluit de pot af met het waterslot en zet de pot weg op kamertemperatuur.
Het waterslot is een goot waar water ingaat en dat zorgt ervoor dat er wel gas kan ontsnappen, maar geen lucht van buiten bij kan.
Stap 6: Controleer af en toe of de zuurkool nog onder het vocht staat en proef.
Stap 7: Het kan zijn dat er wat witte schimmel ontstaat, haal dit weg.
Stap 8: Na 2-3 weken op kamertemperatuur zou de zuurkool klaar moeten zijn.
Stap 9: Zet de zuurkool in de koelkast om de fermentatie te stoppen.