Falafel borrelplank met zelfgemaakte pitabroodjes en Tahinsaus
Het is vrijdag, dus het is tijd voor een borrelplank. Deze keer maakt Hugo een Midden-Oosterse borrelplank. Heerlijk!
Pita’s
- 8 broodjes
- Bereiding circa 30 minuten + 1 uur rijzen
Ingrediënten
- ½ zakje instant gist
- 250 gr. volkorenmeel + extra voor bestuiven
- 1 theelepel fijn zout
- 150 ml lauwwarm water
- 1 eetlepel olijfolie + extra voor invetten
Bereidingswijze
Stap 1: Meng de gist in een mengkom met het volkorenmeel en het zout. Maak een kuil in het midden. Giet hier 150 ml lauwwarm water en 1 eetlepel olijfolie in. Roer met een vork tot een zacht deeg.
Stap 2: Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak.
Stap 3: Kneed 5-10 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Voeg indien nodig tijdens het kneden nét genoeg meel toe zodat het deeg niet meer plakt.
Stap 4: Vet een kom in met een klein beetje olijfolie. Leg de deegbal erin, leg er een vochtige theedoek op en laat 1 uur rijzen.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 250 °C (gaat je oven niet zo hoog, zet ‘m dan op de hoogste stand). Zet tijdens het voorverwarmen een bakplaat in de oven zodat deze goed heet wordt.
Stap 6: Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en rol ze uit cirkels van 0,5 cm dik.
Stap 7: Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi evt. met wat bloem en leg de pita’s erop.
Stap 8: Bak de pita’s circa 5 minuten tot ze opgebold en lichtbruin zijn.
Falafel
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten + 10 minuten wachten
Ingrediënten
- 250 gr. gedroogde kikkererwten
- 1 citroen
- 1-2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 bosje bladpeterselie en/of koriander
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel korianderpoeder
- 3 eetlepels neutrale olie
- 8 kleine pitabroodjes
Voor erbij
- 1/3 krop ijsbergsla
- Hete saus
- Pickles
- Olijven
Extra nodig
- Fijne rasp
- Keukenmachine
- Falafelmaker
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de kikkererwten in een pan overgiet met 1 liter water en laat in de koelkast een nacht weken.
Stap 2: Giet de kikkererwten af en laat uitlekken.
Stap 3: Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook.
Stap 4: Pluk en hak de kruiden.
Stap 5: Maal de kikkererwten met de kruiden, sjalot en knoflook in de keukenmachine fijn, maar maal het helemaal niet tot moes.
Stap 6: Rasp de citroen boven de kom. Voeg de bloem, bakpoeder en specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper en meng.
Stap 7: Vorm kleine iets platte schijfjes van het kikkererwtenmengsel.
Stap 8: Leg op een bord en zet tot gebruik in de koelkast.
Stap 9: Verhit een laag olie in een grote koekenpan. Bak de falafel in circa 4 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.
Stap 10: Snijd een stukje van de pita’s zodat je ze kan openmaken.
Stap 11: Snijd de sla fijn.
Stap 12: Vul de broodjes met sla, pickles, falafel, tahinsaus en hete saus.
Tahinsaus
- Saus
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten
- 1 citroen
- 75 ml tahin
- Water
- Zout
- Klein teentje knoflook
Bereidingswijze
Stap 1: Roer een scheut citroensap door de tahin.
Stap 2: Voeg al kloppend wat water erbij, zodat een romige saus ontstaat.
Stap 3: Breng op smaak met zout en geraspte knoflook.