Koken met Hugo!

Falafel borrelplank met zelfgemaakte pitabroodjes en Tahinsaus

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Falafel borrelplank met zelfgemaakte pitabroodjes en Tahinsaus
RTL

Het is vrijdag, dus het is tijd voor een borrelplank. Deze keer maakt Hugo een Midden-Oosterse borrelplank. Heerlijk!

Pita’s 

  • 8 broodjes
  • Bereiding circa 30 minuten + 1 uur rijzen 

Ingrediënten

  • ½ zakje instant gist
  • 250 gr. volkorenmeel + extra voor bestuiven
  • 1 theelepel fijn zout
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor invetten

Bereidingswijze

Stap 1: Meng de gist in een mengkom met het volkorenmeel en het zout. Maak een kuil in het midden. Giet hier 150 ml lauwwarm water en 1 eetlepel olijfolie in. Roer met een vork tot een zacht deeg.

Stap 2: Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak.

Stap 3: Kneed 5-10 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Voeg indien nodig tijdens het kneden nét genoeg meel toe zodat het deeg niet meer plakt. 

Stap 4: Vet een kom in met een klein beetje olijfolie. Leg de deegbal erin, leg er een vochtige theedoek op en laat 1 uur rijzen.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 250 °C (gaat je oven niet zo hoog, zet ‘m dan op de hoogste stand). Zet tijdens het voorverwarmen een bakplaat in de oven zodat deze goed heet wordt. 

Stap 6: Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en rol ze uit cirkels van 0,5 cm dik.

Stap 7: Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi evt. met wat bloem en leg de pita’s erop. 

Stap 8: Bak de pita’s circa 5 minuten tot ze opgebold en lichtbruin zijn. 

Falafel

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten + 10 minuten wachten

Ingrediënten

  • 250 gr. gedroogde kikkererwten 
  • 1 citroen
  • 1-2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje bladpeterselie en/of koriander
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 8 kleine pitabroodjes 

Voor erbij

  • 1/3 krop ijsbergsla 
  • Hete saus 
  • Pickles
  • Olijven

Extra nodig

  • Fijne rasp
  • Keukenmachine
  • Falafelmaker

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de kikkererwten in een pan overgiet met 1 liter water en laat in de koelkast een nacht weken. 

Stap 2: Giet de kikkererwten af en laat uitlekken.

Stap 3: Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook.

Stap 4: Pluk en hak de kruiden.

Stap 5: Maal de kikkererwten met de kruiden, sjalot en knoflook in de keukenmachine fijn, maar maal het helemaal niet tot moes. 

Stap 6: Rasp de citroen boven de kom. Voeg de bloem, bakpoeder en specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper en meng. 

Stap 7: Vorm kleine iets platte schijfjes van het kikkererwtenmengsel.

Stap 8: Leg op een bord en zet tot gebruik in de koelkast.

Stap 9: Verhit een laag olie in een grote koekenpan. Bak de falafel in circa 4 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar. 

Stap 10: Snijd een stukje van de pita’s zodat je ze kan openmaken. 

Stap 11: Snijd de sla fijn. 

Stap 12: Vul de broodjes met sla, pickles, falafel, tahinsaus en hete saus. 

Tahinsaus

  • Saus
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 75 ml tahin
  • Water
  • Zout
  • Klein teentje knoflook

Bereidingswijze

Stap 1: Roer een scheut citroensap door de tahin. 

Stap 2: Voeg al kloppend wat water erbij, zodat een romige saus ontstaat. 

Stap 3: Breng op smaak met zout en geraspte knoflook.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven