Klassieke erwtensoep & vanille- en mokka roomborstplaat
Het is weer klassieke donderdag! Maar dit keer is het gewone donderdag, want we vieren vanavond (of wellicht dit weekend) natuurlijk vooral pakjesavond! En daar hoort natuurlijk een heerlijke winterklassieker bij: erwtensoep! Toch zou het geen Sinterklaasavond zijn zonder snoepgoed, daarom maakt hij ook nog twee soorten roomborstplaat in de smaken vanille en mokka.
Als eerste vind je het recept voor de erwtensoep, daarna de bereidingswijze voor de vanille- en mokka roomborstplaat.
Erwtensoep
- Hoofdgerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 2½ uur
Ingrediënten:
- 500 gr. spliterwten
- 200 gr. zuurkoolspek
- 1 laurierblad
- 300 gr. schouderkarbonade
- 2 liter water
- 1 prei
- 1 ui
- 3 vastkokende aardappels
- 1 winterpeen
- 400 gr. knolselderij
- 1 rookworst
- Bosje bladpeterselie
- Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Week de spliterwten een nacht in water.
Stap 2: Doe het spek met de laurier en karbonade in een pan.
Stap 3: Spoel de spliterwten, laat uitlekken en voeg erbij.
Stap 4: Voeg 2 liter water toe.
Stap 5: Breng aan de kook, draai het vuur laag. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken. Schuim de bovenkant af en toe af.
Stap 6: Halveer de prei in de lengte en snijd in dunne halve ringen.
Stap 7: Pel en snipper de ui. Schil en snijd de aardappels, wortels en knolselderij in blokjes. Voeg toe aan de soep. Laat de soep minstens 2 uur op laag vuur zachtjes koken.
Stap 8: Snijd de worst in stukken en verwarm in de soep.
Stap 9: Schep de varkenskarbonades en de spek uit de soep. Snijd in stukken.
Stap 10: Snijd de peterselie grof en voeg toe aan de soep. Breng op smaak met zout en peper.
Tip: serveer er roggebrood met katenspek of Zeeuws spek bij.
Let op: erwtensoep wordt dikker als het een nacht staat; dan noem je de soep snert. Als je hier niet van houdt kun je erg dikke soep eventueel aanlengen met wat water of bouillon.
Vanille-citroen roomborstplaat
- Bereiding: circa 10 minuten + 1 uur uitharden
Ingrediënten:
- 350 gr. vanillesuiker
- 6 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels roomboter
- 1 citroen
- Zout
Extra nodig: minstens 6 stekertjes (bijvoorbeeld in hartvorm) met open onderkant (die je los kan halen), bakpapier, thermometer.
Bereidingswijze
Stap 1: Zet de vormen op met bakpapier beklede bakplaat of met bakpapier belegde marmeren ondergrond.
Stap 2: Doe de vanillesuiker met de room in een steelpan. Verwarm tot een temperatuur van 115°C.
Stap 3: Haal de pan van het vuur en voeg de boter, citroenrasp en een snufje zout toe. Roer tot het mengsel dik wordt – let op: het moet wel nog vloeibaar zijn – en het over de bodem een krassend geluid maakt.
Stap 4: Schenk direct in de vormen.
Stap 5: Laat afkoelen en minstens een uur uitharden voor je het uit de vormpjes haalt.
Mokka roomborstplaat
- Bereiding: circa 10 minuten + 1 uur uitharden
Ingrediënten:
- 350 gr. lichtbruine basterdsuiker
- 6 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels roomboter
- 2 theelepels mokka oploskoffie
- Zout
Extra nodig: minstens 6 stekertjes (bijvoorbeeld in hartvorm) met open onderkant (die je los kan halen), bakpapier, thermometer.
Bereidingswijze
Stap 1: Zet de vormen op met bakpapier beklede bakplaat of met bakpapier belegde marmeren ondergrond.
Stap 2: Doe de basterdsuiker met de room in een steelpan. Verwarm tot een temperatuur van 115°C.
Stap 3: Haal de pan van het vuur en voeg de boter, mokka en een snufje zout toe. Roer tot het mengsel dik wordt – let op: het moet wel nog vloeibaar zijn – en het over de bodem een krassend geluid maakt.
Stap 4: Schenk direct in de vormen.
Stap 5: Laat afkoelen en minstens een uur uitharden voor je het uit de vormpjes haalt.