Klassieke ragù Bolognese met zelfgemaakte pasta
Donderdag = klassiekerdag! Deze week maakt Hugo de wereldberoemde ragù Bolognese. Dit gerecht vraagt echter wel wat tijd qua voorbereiding, maar dan heb je ook wel een heerlijk smaakbommetje. Vergelijk het met een stoofpot: langzaam garen zorgt voor een diepe en rijke smaak. Het perfecte comfort food voor een gezellig diner!
Ragù Bolognese
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 60 minuten stoven
Ingrediënten
- 100 gr. pancetta (of spek)
- 50 gr. roomboter
- 150 gr. rundergehakt of kalfsgehakt
- 150 gr. varkensgehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 winterpeen (200 gr.)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 laurierblad
- Zout en peper
- 100 ml rode wijn
- 150 ml krachtige runderbouillon
- 225-250 ml volle melk
Serveren met
- 400 gr. tagliatelle of pappardelle
- 30-40 gr. parmezaanse kaas
Extra nodig: Rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd het spek in stukjes.
Stap 2: Verwarm de helft van de boter en bak hierin het gehakt met de pancetta.
Stap 3: Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de winterpeen en snijd deze, samen met de bleekselderij, in kleine blokjes.
Stap 4: Haal het vlees uit de pan en voeg de resterende boter toe. Fruit de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij 5 minuten aan.
Stap 5: Doe het vlees terug in de pan en voeg de tomatenpuree erbij. Bak dit een minuut mee.
Stap 6: Doe de laurier erbij en breng op smaak met zout en peper.
Stap 7: Giet de wijn erbij en laat verdampen.
Stap 8: Blus af met de bouillon en laat de saus inkoken totdat de bouillon bijna verdampt is.
Stap 9: Schenk zoveel melk erbij totdat het vlees en de groenten onderstaan. Breng aan de kook, draai het vuur dan laag en laat de saus een uurtje of langer heel zachtjes koken.
Stap 10: Kook de pappardelle net gaar in gezouten kokend water.
Stap 11: Meng de pasta door de saus en serveer op de borden. Rasp royaal Parmezaanse kaas over de pasta en bestrooi eventueel met extra peper.
Pappardelle
- 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten + 30 minuten rusten
Ingrediënten
- 400 gr. pastabloem + extra voor uitrollen
- 4 eieren
- Zout
Extra nodig: Pastamachine
Bereidingswijze
Stap 1: Maak een berg van de bloem op het werkblad en maak in het midden een grote kuil. Breek hierin de eieren.
Stap 2: Meng de eieren met een vork door de bloem, totdat het mengsel goed is opgenomen. Kneed het deeg met de hand tot een soepel geheel, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Stap 3: Laat het deeg minstens 20 minuten rusten.
Stap 4: Rol het deeg uit met de pastamachine. Begin met de dikste stand en vouw het deeg steeds dubbel. Gebruik wat extra bloem om te voorkomen dat het gaat vastplakken.
Stap 5: Draai het deeg dan door een steeds dunnere stand, tot je bij de voorlaatste stand komt. Als het goed is heb je dan een mooi lang vel pastadeeg.
Stap 6: Snijd het deeg in dikke linten, zoals voor pappardelle en laat ze iets drogen op een stok of het werkblad.
Stap 7: Breng een ruime pan water aan de kook, voeg zout toe en kook de pappardelle in 2-4 minuten al dente.