Franse borrelplank met kaassoezen, oesters met appelvinaigrette en krokante kikkererwtenfrietjes
Het is weer vrijdag, oftewel: tijd voor een themaborrelplank! Dit keer haalt Hugo zijn inspiratie uit Frankrijk en maakt hij drie verschillende hapjes. Kaassoezen, oesters met appelvinaigrette en krokante kikkererwtenfrietjes. Heerlijk om het weekend mee in te luiden of af te sluiten!
Deze borrelplank bestaat uit drie verschillende gerechtjes. We beginnen met de krokante kikkererwtenfrietjes en verderop vind je de bereidingswijze van de kaassoezen en de oesters met appelvinaigrette.
Krokante kikkererwtenfrietjes (Panisse)
- Borrelplankgerecht
- Bereiding: circa 25 minuten + 1 uur opstijven
Ingrediënten:
- 350 ml water
- 125 gr. kikkererwtenmeel
- Zout en peper
- Olie voor frituren
Dip
- 200 ml Griekse yoghurt
- 1 citroen
- 1 klein teentje knoflook
- Zout en peper
- 1 bosje verse kruiden (basilicum en/of bladpeterselie/bieslook/koriander)
Extra nodig: ovenschaaltje, bakpapier, fijne rasp, pan voor frituren
Bereidingswijze
Stap 1: Leg een reep bakpapier in de ovenschaal.
Stap 2: Breng het water aan de kook. Voeg al roerend het kikkererwtenmeel erbij. Kruid flink met zout en peper.
Stap 3: Laat kort koken tot een dikke pap en schep deze in de schaal. Strijk glad met een paletmesje of lepel.
Stap 4: Laat afkoelen en in een uurtje helemaal opstijven in de koelkast.
Stap 5: Rasp, voor de dip, de citroenschil en gepelde knoflook boven de yoghurt en breng op smaak met zout en peper. Snijd de kruiden fijn en roer door de yoghurt.
Stap 6: Stort het gestolde mengsel op een snijplank en snijd het in frietjes.
Stap 7: Verhit de olie tot 180°C. Frituur de frietjes krokant en goudbruin in de hete olie.
Stap 8: Serveer de panisse met de yoghurtdip.
Kaassoezen (Gougères)
- Circa 50 kleine soesjes
- Bereiding: circa 30 minuten + 15-20 minuten bakken
Ingrediënten:
- 75 gr. comté of gruyère + 40-50 gr. voor bestrooien
- 125 ml water
- 125 ml melk
- 85 gr. roomboter
- Zout en peper
- 150 gr. bloem
- 4 grote eieren
Extra nodig: fijne rasp, spuitzak, bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Rasp de kaas.
Stap 3: Breng in een pan het water met de melk, boter en een goeie snuf zout aan de kook.
Stap 4: Haal de pan van het vuur, voeg de bloem er in één keer bij en roer glad met een houten lepel of spatel.
Stap 5: Zet de pan weer op het vuur en roer 1-3 minuten tot het mengsel loskomt van de pan.
Stap 6: Roer van het vuur af een voor een de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het ei helemaal is opgenomen door het beslag.
Stap 7: Roer 75 gram kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 8: Doe het beslag in een spuitzak een spuit kleine bolletjes op afstand van elkaar op de bakplaat. Houd een kommetje water bij de hand. Maak je vinger nat en duw eventueel met je vinger opstaande piekjes beslag naar beneden. Bestrooi met kaas.
Stap 9: Bak de soezen 15-20 minuten In de hete oven. Serveer lauwwarm.
Let op: De baktijd is afhankelijk van het formaat van de soezen; hoe groter, hoe langer ze moeten bakken.
Oesters met appelvinaigrette
- Borrelplankgerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 12 oesters
- 1 heel klein sjalotje
- ¼ frisse groene appel
- 2 eetlepels rode wijnazijn en/of citroensap
- Versgemalen peper
Extra nodig: ijs of andere ondergrond voor oesters, oestermes, theedoek
Bereiden
Stap 1: Open de oesters en maak ze los van de schelp.
Stap 2: Pel en snipper de sjalot ragfijn. Schil en snijd de appel in heel fijne blokjes. Meng de sjalot en appel in een klein kommetje met de azijn of citroen en wat versgemalen peper.
Stap 3: Leg de oesters op ijs, zet het kommetje met dressing in het midden.
Maak de borrelplank af met wat citroenen, radijsjes met gezouten boter en een lekkere baguette.