Koken met Hugo!

Griekse borrelplank met Dolmades, feta in filodeeg en tzatziki met wortel

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Griekse borrelplank met Dolmades, feta in filodeeg en tzatziki met wortel
RTL

Vrijdag is natuurlijk borrelplankdag, met vandaag een lekkere variant bomvol Griekse hapjes. Voor deze borrelplank maakt Hugo Dolmades, feta in filodeeg en tzatziki met wortel. Yamas!

Deze borrelplank bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met het recept voor de dolmades. Vervolgens lees je de bereidingswijze van de feta in filodeeg en verderop vind je het recept voor de tzatziki met wortel.

Dolmades (Griekse rijstrolletjes met gehakt in wijnblad)

  • Borrelplankgerecht: circa 16 stuks 
  • Bereiding: circa 20 minuten + 35 minuten koken

Ingrediënten:

  • 100 gr. rondkorrelige rijst (risottorijst) 
  • 150 gr. half-om-half gehakt 
  • 2 lente-uien 
  • Paar takken bladpeterselie 
  • Paar takken munt
  • Zout en peper 
  • 30 wijnbladeren/druivenbladeren 
  • ½ citroen 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje

Bereidingswijze

Stap 1: Was de rijst en laat uitlekken. 

Stap 2: Doe het gehakt en de rijst in een kom. 

Stap 3: Snijd de lente-ui in dunne ringen. Hak de peterselie en munt fijn. Voeg zowel de lente-ui als de kruiden toe aan de rijst en roer door. 

Stap 4: Kruid het rijstmengsel met zout en peper. 

Stap 5: Leg een aantal wijnbladeren met de gladde kant naar beneden op je werkblad. Leg een lepel vulling in het midden van het blad. Rol het blad strak over de vulling, vouw de zijkanten van het blad naar binnen en rol verder. Leg de dolmades met de punt naar beneden op je werkblad.

Stap 6: Leg 4 bladeren in de pan zodat de bodem bedekt is. Leg de dolmades strak naast elkaar in de pan.

Stap 7: Snijd de citroen in plakken en leg boven op de dolmades, voeg een scheut olijfolie toe. Verkruimel het bouillonblokje erover.

Stap 8: Leg een bord net kleiner dan de pan op de dolmades.

Stap 9: Breng 400 ml water aan de kook. Schenk het kokende water over de dolmades. Leg een deksel half op de pan en kook op laag vuur circa 35 minuten.

Feta in filodeeg 

  • 8 pakketjes
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. feta (2 blokken)
  • 8 vellen filodeeg 
  • 100 ml honing 
  • 3 eetlepels geroosterd sesamzaad 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap  2: Snijd beide blokken feta in vieren.

Stap 3: Snijd de vellen filodeeg doormidden en bestrijk met olijfolie.

Stap 4: Leg 2 vellen op elkaar. Leg een blok fetakaas in het midden. Vouw de randen naar binnen en wikkel de feta in de filo.

Stap 5: Bestrijk de buitenkant met olie.

Stap 6: Leg de filo op het ovenrooster en bak circa 12 minuten in de oven.

Stap 7: Verwarm intussen de honing in een steelpan.

Stap 8: Haal de feta uit de oven. Schenk de honing erover en bestrooi met sesamzaad.

Tzatziki met wortel

  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • ½ komkommer 
  • 1 wortel (circa 100 gr.)
  • 1 knoflookteen
  • Paar takjes bladpeterselie of munt
  • 300 gr. Griekse yoghurt 10%
  • 1 eetlepel witte wijnazijn 
  • Zout en peper 

Extra nodig: rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Halveer de komkommer overlangs en verwijder de zaadlijsten. 

Stap 2: Rasp de komkommer en wortel.

Stap 3: Pel en rasp knoflookteen.

Stap 4: Snijd de peterselie fijn.

Stap 5: Meng de komkommer, wortel, peterselie, knoflook en Griekse yoghurt. 

Stap 6: Breng op smaak met de azijn, zout en peper. 

 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven