Spinazieovenschotel met feta en gehakt & ijs met banaan en warme chocoladesaus
Het is dinsdag, dus dat betekent dat Hugo zijn keuken deelt met een hobbykok die zijn of haar favoriete recept deelt. Van familierecepten tot eigen creaties. Vandaag staat Irma bij Hugo in de keuken. Ze heeft een lekker én makkelijk recept meegenomen naar de studio, wat volgens haar ideaal is als je een drukke dag achter de rug hebt en snel wat op tafel wilt hebben staan.
Spinazieovenschotel
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: 45 minuten
Ingrediënten
- Spinazie á la crème (750 gr.)
- 25 gr. boter
- 500 gr. half-om-half gehakt
- Zout en peper
- 200 gr. feta
- Paar eetlepels paneermeel
- 1 kg aardappelpuree (zie recept hieronder)
- 100 gr. geraspte belegen kaas
- 4 eieren
Extra nodig: Ovenschaal 32 x 23 cm
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
Stap 3: Laat de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien.
Stap 4: Verhit de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak het gehakt rul en bruin. Breng op smaak met zout en peper. Let daarbij op dat de pan goed heet is.
Stap 5: Verspreid het gehakt over de bodem van de ovenschaal.
Stap 6: Snijd de feta in kleine blokjes van ½ cm en strooi de helft over het gehakt.
Stap 7: Verdeel de spinazie over het gehakt. Als de spinazie erg vochtig is, kun je er wat paneermeel overheen strooien.
Stap 8: Verdeel de overige feta en pijnboompitten over de spinazie. Verdeel vervolgens de aardappelpuree eroverheen en strooi de geraspte kaas over de aardappelpuree.
Stap 9: Bak de ovenschotel circa 25 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin gegratineerd is.
Stap 10: Kook intussen de eieren circa 7 minuten.
Stap 11: Laat de eieren schrikken onder koud water. Pel en snijd ze in partjes.
Stap 12: Schep het spinaziegerecht op de borden en leg het ei erbij.
Aardappelpuree
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 50 gr. roomboter of olijfolie
- 50-75 ml melk of slagroom
- Zout en peper
- Nootmuskaat
Extra nodig
- Pureestamper of knijper
Bereidingswijze
Stap 1: Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken.
Stap 2: Zet de aardappels onder water en kook in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels vervolgens af.
Stap 3: Voeg de boter, melk, zout en peper toe aan de aardappels en stamp tot een gladde puree. Breng op smaak met nootmuskaat.
IJs met banaan en warme chocoladesaus
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 100 ml slagroom
- 35 gr. pure chocolade
- 50 gr. gezouten pecannoten
- 2-3 kleine bananen
- 4 bollen vanille-ijs
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de room in een steelpan. Hak de chocolade fijn. Laat de chocolade in de warme room oplossen.
Stap 2: Hak de noten grof. Pel en snijd de bananen in plakjes.
Stap 3: Verdeel de bananen over 4 coupes. Schep er een bol ijs op.
Stap 4: Lepel de warme saus erover en bestrooi met grof gehakte noten.