Koken met hobbykok én Hugo!

Familierecept van Denise: Surinaamse bruine bonen met rijst en zoetzuur

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
© Eigen Huis & Tuin: Lekker LevenFamilierecept van Denise: Surinaamse bruine bonen met rijst en zoetzuur
RTL

Het is weer dinsdag, dat betekent dat het weer tijd is voor een recept van een hobbykok. Vandaag staat Hugo samen met Denise in de keuken en maken zij haar favoriete familierecept. Namelijk Surinaamse bruine bonen met rijst, mét zoetzuur erbij.

Als eerste vind je Denises familierecept voor de Surinaamse bruine bonen met rijst en kip. Daarna volgt de bereidingswijze van de zelfgemaakte zoetzuur die je erbij kunt serveren. 

Bruine bonen met rijst en kip 

(Familierecept van Denise van Beeck)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 300-400 gr. kip (kippendijen, kipfilet of kippenbout)
  • 2 eetlepels zoete ketjap 
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • Aromazout (goya adobo) 
  • Zwarte peper
  • Zonnebloemolie
  • 300 gr. basmatirijst 
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 rookworst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 laurierbladeren
  • 4 pimentkorrels
  • 800 gr. bruine bonen (1 grote pot en 1 kleine pot is samen 800 gr)
  • 2 kleine maggiblokjes
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Mespunt 5-spice poeder
  • 1 theelepel laospoeder 
  • 6 selderijtakjes (de blaadjes)
  • Zoetzure groenten (zie recept verderop)

Bereidingswijze

Stap 1: Meng in een kom de kip met de ketjap en kruid met aromazout en zwarte peper.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een braadpan en bak op middelhoog vuur de kip rondom aan. 

Stap 3: Was de rijst. Zet een vingerkootje onder water, voeg een snuf zout toe en breng afgedekt aan de kook. Laat de rijst op laag vuur circa 10 minuten koken. Draai het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten afgedekt staan, óf kook de rijst in de rijstkoker. 

Stap 4: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Bak mee met de kip.

Stap 5: Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de worst in plakjes. En bak mee.

Stap 6: Voeg de tomatenpuree, laurierblad en piment toe. Bak een minuut, zodat de tomatenpuree ontzuurt.

Stap 7: Voeg de bruine bonen, maggiblokjes en circa 350 ml water toe.

Stap 8: Maak op smaak met bruine suiker, laos, zwarte peper, 5-spice en aromazout. 

Stap 9: Voeg circa 4 selderijtakjes toe.

Stap 10: Laat circa 20 minuten stoven.

Stap 11: Snijd de overige bladselderij fijn. 

Stap 12: Schep de bruine bonen met rijst en kip op de borden en bestrooi met bladselderij. Serveer er het zuurgoed (zie onderstaand recept) bij.

Zuurgoed: zoetzure komkommer 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten + intrekken

Ingrediënten:

  • 200 ml azijn 
  • Zout en peper
  • 50 gr. suiker 
  • 5 pimentkorrels
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • Optioneel 1/3 madame Jeanette 

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm in een steelpan de azijn, ½ theelepel zout, peper, suiker en piment tot de suiker is opgelost.

Stap 2: Snijd de komkommer in plakjes of stukjes.

Stap 3: Halveer, pel en snijd de ui in smalle partjes.

Stap 4: Snijd een klein stukje van de peper en snijd fijn.

Stap 5: Doe de komkommer, ui en peper in een kom of pot en schenk de hete azijn erover. Laat minstens 4 uur intrekken. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept