Koken met Hugo!

Lamsstoofpotje naar familierecept van hobbykok Afri Souka

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Lamsstoofpotje naar familierecept van hobbykok Afri Souka
RTL

Op dinsdag deelt Hugo tegenwoordig zijn keuken met een hobbykok die traditionele familiegerechten of eigen bijzondere creaties delen met de kijker thuis. Vandaag verwelkomt Hugo Afri Souka in zijn keuken om een van haar lievelingsgerechten te koken. Dit recept heeft ze van haar moeder geleerd en is een verrassende combinatie van smakelijke ingrediënten: het lamsstoofpotje naar familierecept van Afri.

Familie lamsstoofpotje - recept van Afri Souka

  • Hoofdgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1-3 uur stoven

Ingrediënten

  • 750 gr. lamsvlees (lamsbout zonder bot of van de schouder) 
  • 2 + 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 50 gr. roomboter
  • 1 Spaanse chorizo worst
  • 1 ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s rood en/of geel
  • 1 winterpeen
  • Paar takken tijm
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 vleestomaat
  • 3-4 eetlepels ketjap manis
  • 1 bouillonblokje 
  • 100 gr. gekookte hamblokjes
  • 1 potje witte bonen (360 gr.)
  • 200 gr. feta 

Extra nodig: braadpan

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd het lamsvlees in blokjes en meng het vlees in een kom met 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, zout en peper. Laat dit 10-15 minuten marineren. 

Stap 2: Verhit een scheut olie met de boter in een braadpan en braad het vlees rondom bruin aan. 

Stap 3: Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak mee.

Stap 4: Pel en snipper de ui fijn. Pel en snijd de knoflook fijn. Voeg toe aan de pan.

Stap 5: Maak de peen en paprika schoon en snijd in stukjes en ris de tijmblaadjes. Voeg de groenten en tijm toe aan de pan en bak mee.

Stap 6: Voeg de tomatenpuree toe en roerbak een minuut mee.

Stap 7: Snijd de helft van de peterselie fijn, snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg beiden toe.

Stap 8: Breng de stoof op smaak met 2 theelepels paprikapoeder en de ketjap.

Stap 9: Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg een kopje water toe. Schep om en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat op laag vuur (minimaal) 1 uur stoven. 

Stap 10: Spoel de bonen af met water en meng met de ham door de stoof. 

Stap 11: Schep het gerecht op de borden. Verkruimel de feta erover en bestrooi met peterselie. 

TIP: Dit gerecht is lekker met rijst maar ook met funchi. (Antilliaans maismeel, oftewel een soort polenta op z’n Antilliaans).

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven