Koken met hobbykok én Hugo!

Familierecept van hobbykok Florine: pastasalade met chorizo en feta mét Italiaanse tomatensoep

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Familierecept van hobbykok Florine: pastasalade met chorizo en feta mét Italiaanse tomatensoep
RTL

Het is weer dinsdag, wat betekent dat het weer tijd is voor een recept van een hobbykok. Vandaag staat Hugo samen met Florine in de keuken om dé befaamde pastasalade van haar moeder Marlieske te maken. Om 'Marlieskes salade' helemaal af te maken, bereidt Hugo er ook nog een bijpassend Italiaans tomatensoepje met basilicum en brood bij.

We beginnen met de lekkere pastasalade van Florines moeder Marlieske. Verderop vind je de bereidingswijze en ingrediënten voor de Italiaanse tomatensoep die perfect past bij de salade. 

Marlieske’s salade – Pastasalade met chorizo, zongedroogde tomaten en feta

Recept van Florine van der Ven en Marlieske

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr. (gekleurde) fusilli
  • 1 chorizo of cervelaatworst
  • 1 blik mais
  • 3 kleuren paprika’s
  • 6 zongedroogde tomaten (op olie)
  • 1 komkommer
  • 3 bosuien
  • 50 gr. olijven zonder pit
  • Feta of mozzarella 
  • 1 bosje verse basilicum
  • Zout en peper 

Dressing 

  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 theelepels grove Zaanse mosterd
  • 2 theelepels vloeibare honing
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Klein beetje kruidenzout

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en laat volledig afkoelen.

Stap 2: Snijd de worst in blokjes en bak ze in een droge koekenpan uit. 

Stap 3: Laat de mais uitlekken.

Stap 4: Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes.

Stap 5: Halveer de komkommer overlangs. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommerhelften in stukjes.

Stap 6: Snijd de bosuien en olijven in ringetjes en snijd de gedroogde tomaten in reepjes. 

Stap 7: Snijd de kaas in blokjes en scheur de basilicumblaadjes. 

Stap 8: Pel en rasp of pers de knoflook boven een kom. Voeg de azijn, mosterd en honing erbij. Voeg al kloppend de olie toe zodat je een gebonden dressing krijgt. Breng op smaak met kruidenzout. 

Stap 9: Schep alle ingrediënten door de dressing. 

TIP: maak zelf kruidenzout door verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en/of salie met grof zeezout te malen. 

Italiaanse verse tomatensoep met basilicum en brood - Pappa al pomodoro

  • Soep voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1½ kg rijpe tomaten en cherrytomaten (eventueel in verschillende kleuren)
  • (Kruiden)zout en peper
  • 100 gr. oudbakken brood (niet te donker brood)
  • 1 bos verse kruiden: basilicum, dragon, bieslook
  • Extra vergine olijfolie

Extra benodigdheden: staafmixer

Bereidingswijze

Stap 1: Ontvel de grote, rijpte tomaten op de volgende manier: Snijd ze aan de bovenkant kruislings in en snijd de steelaanzet eruit. Dompel de tomaten 10-20 seconden in kokend water. Spoel koud (of leg in een kom met koud water) en pel het velletje eraf.

Stap 2: Snijd de gepelde tomaten grof, doe driekwart ervan in een pan en pureer met de staafmixer. 

Stap 3: Breng royaal op smaak met (kruiden)zout en peper. Breng aan de kook. 

Stap 4: Snijd het brood in blokjes en roer door de soep. Laat het brood zacht worden. 

Stap 5: Halveer de overige kleine cherrytomaten en meng door de soep. Pluk en snijd de kruiden fijn.

Stap 6: Schep de soep in diepe borden. Bestrooi met de kruiden en sprenkel er olijfolie over. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven