Finse borrelplank met o.a. crackers met rookvlees én mosselen met wodka

Vanavond gaan we borrelen in een ander land: Finland! Met vis in de hoofdrol kan de avond niet meer stuk. Hugo kookt mosselen gemaakt met wodka, gerookte zalmmousse, rookvlees en het leuke is, we gaan de crackertjes om het op te serveren zelf maken!
Finse borrelplank
Crackers – näkkileipä
- Borrelplankgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten + 35 minuten oventijd + afkoelen
Ingrediënten:
- 100 gr. havermeel
- 50 gr. roggemeel
- ½ theelepel zout
- 85-100 ml. water
- Neutrale olie
- 4 eetlepels pompoenpitten
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- ½ eetlepel karwijzaad
Extra nodig: bakpapier, keukenmachine
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175°C (onder- bovenwarmte).
Stap 2: Meng in een kom het havermeel met het roggemeel, zout, 85 ml. van het water en 2 theelepels olie tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel meer water toe.
Stap 3: Rol het deeg heel dun uit tussen twee vellen bakpapier. Haal het bovenste vel bakpapier eraf.
Stap 4: Bestrijk het deeg lichtjes met olie.
Stap 5: Strooi de pitten en karwijzaad erover en duw deze met je deegroller in het deeg.
Stap 6: Bak het deeg circa 35 minuten in de oven.
Stap 7: Laat de cracker afkoelen en breek in stukken.
Crackers met rookvlees
- Borrelplankgerecht 4 personen
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 3 eetlepels mosterd
- ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- Roomboter voor besmeren
- 3 eetlepels honingmosterd of bruine suiker mosterd
- 75 gr. crackers (zie recept)
- 150 gr. runderrookvlees
- Paar takje dille
Bereidingswijze
Stap 1: Roer de mosterd en suiker door elkaar.
Stap 2: Besmeer de crackers met boter.
Stap 3: Verdeel het rookvlees erover. Verdeel hierover wat mosterd.
Stap 4: Snijd de dille grof en strooi erover.
Gerookte zalmmousse – Lohimousse
- Borrelplankgerecht 4 personen
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 200 gr. gerookte (wilde) zalm
- 150 gr. verse roomkaas
- 1 citroen
- Zout en peper
- 2 theelepels ingelegde, groene peperkorrels
- 75 gr. crackers (zie recept)
Extra nodig: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Hak de gerookte zalm helemaal fijn met je mes.
Stap 2: Meng in een kom de gerookte zalm met de roomkaas, rasp van de citroen, een klein beetje citroensap en wat zout en peper.
Stap 3: Hak de peperkorrels fijn en meng door de zalmmousse.
Stap 4: Serveer de zalmmousse met crackers.
Mosselen met vodca (wodka)
- Borrelplankgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 kilo mosselen
- 2 sjalotten
- 1 theelepel witte peperkorrels
- 40 gr. roomboter
- Zout
- 50 ml. wodka + eventueel extra voor serveren
- 1 bosje dille
- 1 citroen
Extra nodig: mosselpan met deksel
Bereidingswijze
Stap 1: Maak de mosselen goed schoon en controleer kapotte mosselen.
Stap 2: Pel en snipper de sjalotten. Kneus de witte peperkorrels in een vijzel.
Stap 3: Smelt de roomboter in een braadpan. Voeg de sjalotten, peperkorrels en een snuf zout toe.
Stap 4: Doe de mosselen met wat aanhangend vocht in de pan.
Stap 5: Voeg dan de wodka toe en zet het vuur hoog. Schud een aantal keer met de pan en kook circa 5 minuten tot alle mosselen open zijn.
Stap 6: Hak de dille grof en voeg op het laatst toe.
Stap 7: Doe de mosselen in een grote schaal. Snijd de citroen in parten en serveer ernaast. Besprenkel eventueel met een extra scheutje wodka.
