Koken met Hugo!

Gebakken rijst met ei en maïs én een pittige zoetzure salade

Door Bo Wories··Aangepast:
Gebakken rijst met ei en maïs én een pittige zoetzure salade
RTL

Vandaag koken we eenvoudig én lekker! Hugo maakt gebakken rijst met maïs en ei met daarnaast een frisse, pittige zoetzure salade voor wat extra vitamientjes. Dit recept is ideaal om je voorraadkast op te ruimen, want maïs, ei en kroepoek heeft bijna iedereen wel in huis?! Zin in lekker eten? Lees het recept of bekijk de video met het stappenplan.

Gebakken rijst met maïs en ei

  • Hoofdgerecht 3 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 3 bosuien
  • Neutrale olie
  • 800 gr. gekookte afgekoelde rijst
  • 150 gr. maïskorrels (uit blik)
  • 3 eieren
  • Zout en peper
  • 3 theelepels sesamolie
  • Sambal badjak
  • Lichte sojasaus
  • Kroepoek voor erbij

Extra nodig: wok

Bereidingswijze: 

Stap 1: Snijd de bosuien in fijne ringetjes. Houd vervolgens wat bosui-groen achter voor garnering.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in de wok en bak de bosui 1-2 minuten.

Stap 3: Zet het vuur hoger en voeg de rijst erbij en roerbak tot de rijst lekker gebakken is.

Stap 4: Voeg ook de maïs toe.

Stap 5: Klop de eieren los met zout, peper, sesamolie en 1 theelepel sambal badjak.

Stap 6: Giet de eieren bij de rijst en roerbak nog 3 minuten.

Stap 7: Maak op smaak met sojasaus.

Stap 8: Schep de achtergehouden bosui erdoor. Maak de borden op en serveer er sambal en kroepoek bij. 

Mexicaanse tomatenrijst met lekkerbekjes en nacho’s met guacamole
Lees ook

Mexicaanse tomatenrijst met lekkerbekjes en nacho’s met guacamole

Pittige zoetzure salade – roedjak manis

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 rode Spaanse peper
  • 2 eetlepels Javaanse suiker (goela djawa)
  • Optioneel: ¼ theelepel trassi bakar
  • 1½ eetlepel tamarindepasta (asem) 
  • Zout 
  • 1 eetlepels ketjap manis
  • 1 komkommer
  • 1 bos radijzen
  • 1 mango
  • 1 bosui
  • 75 gr. gebrande amandelen 

 

Bereidingswijze: 

Stap 1: Haal evt. (een deel) van de zaadlijst uit de peper. 

Stap 2: Snijd de peper fijn. Snijd de Javaanse suiker fijn en doe alles in de vijzel.

Stap 3: Stamp alles fijn en voeg de tamarinde, een snuf zout en de ketjap toe. 

Stap 4: Is het nog dik? Verdun het geheel dan met een klein scheutje water als de saus erg dik is.

Stap 5: Snijd de komkommer overlangs doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijst eruit en snijd de komkommer in schuine plakken. 

Stap 6: Snijd de radijzen in plakjes en de bosui in fijne ringetjes. 

Stap 7: Schil en snijd de mango in blokjes en meng met de komkommer, bosui en radijs. 

Stap 8: Schep de salade in kommetjes of in een grote schaal en lepel de saus eroverheen. 

Stap 9: Hak de noten grof en strooi over de salade. 

 

TIP: brand evt. blanke amandelen zelf, door ze lichtbruin te bakken in een laagje olie.

 

 

 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Froukje de BothHugo KennisEigen Huis & Tuin: Lekker LevenEigen Huis & Tuin Lekker LevenKokenRecept