Koken met Hugo!

Een boerderijborrelplank met zelfgemaakte boterkoek, kaassoufflé en eiersalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Een boerderijborrelplank met zelfgemaakte boterkoek, kaassoufflé en eiersalade
RTL

Of je nu gasten ontvangt of gewoon zelf zin hebt in iets lekkers: deze borrelhapjes zijn áltijd een succes. Van krokante, zelfgemaakte kaassoufflés tot een toast met eiersalade en een zachte boterkoek als afsluiter.

Boerenkaassoufflé

  • Borrelplankgerecht voor 4 tot 6 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 80 gr. belegen boerenkaas
  • 2 eieren
  • 100 gr. paneermeel
  • 100 gr. panko
  • Zout en peper
  • Neutrale olie om te frituren
  • Eventueel mosterd voor erbij

Extra nodig: fijne rasp, handschoentjes

 

Bereidingswijze


Stap 1: Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat deze een klein beetje ontdooien.

Stap 2: Rasp de kaas fijn. Doe deze in een kom en duw de lucht er tussenuit met een houten lepel. De stukjes mogen weer wat aan elkaar plakken. 

Stap 3: Halveer de deegplakjes en beleg vervolgens het midden van zes deegplakjes met "een worstje" kaas. Hou de randjes ongeveer 1cm onbedenkt. Dek daarna af met het overige deeg en duw de zijkanten dicht met een vork.

Stap 4: Leg de kaassoufflés even in de vriezer terwijl je twee diepe borden klaarzet.

Stap 5: Kluts de eieren in een bord en meng de paneermeel met de panko in het andere bord. Kruid eventueel nog met zout en peper.

Stap 6: Verwarm in een braadpan de olie tot 175 ˚C

Stap 7: Haal de kaassoufflés door het geklutste ei en vervolgens door het paneermeel.

Stap 8: Frituur circa drie minuten in de olie. Laat ze daarna uitlekken op een bord met keukenpapier en serveer eventueel met mosterd!

Zo krijg je een houten snijplank schoon én onderhoud je hem
Lees ook

Zo krijg je een houten snijplank schoon én onderhoud je hem

Boterkoek met citroen en rozemarijn

  • Bereiding circa 15 minuten + 35 minuten bakken + 4 uur opstijven

Ingrediënten:

  • 1 takje rozemarijn
  • 375 gr. bloem + extra voor invetten
  • 340 gr. zachte roomboter
  • 270 gr. witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 ei

Extra nodig: vierkante schaal of boterkoekvorm (23 x 23 cm), bakpapier, bakkwast
Tip: gebruik géén springvorm om de koek mee te maken. Tijdens het bakken smelt de boter eerst en loopt dan uit de vorm.

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170 ˚C en bekleed de bakschaal met een strook bakpapier.

Stap 2: Ris de rozemarijn van de takjes en hak deze heel fijn.

Stap 3: Meng in een kom alle ingrediënten (behalve het ei) tot een deeg.

Stap 4: Druk het deeg in de vorm en maak deze mooi plat met de bolle kant van een natgemaakte lepel.

Stap 5: Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Kerf met een vork een mooi (ruit)motief in het deeg.

Stap 6: Bak de koek circa 35 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.

Stap 7: Laat enkele uren opstijven en snijd daarna in blokjes.
 

Toast met eiersalade, groene asperge en tuinkers

  • Borrelplankgerecht voor 12 porties
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr. groene aspergetips
  • 6 scharreleieren
  • 1 klein sjalotje
  • 6 sneetjes casinobrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Zout en cayennepeper
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 klein bosje bieslook
  • 50 gr. boerenachterham

Bereidingswijze


Stap 1: Snijd ongeveer 1cm van de onderkant van de asperges.

Stap 2: Breng een pan water aan de kook en kook de aspergetips in twee minuten beetgaar. Haal ze daarna uit de pan en leg ze in een bakje ijswater. Zo koelen ze af en blijven ze knapperig.

stap 3: Kook in het hete water van de asperges, de eieren zeven minuten.

Stap 4: Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.

Stap 5: Pel en snipper de sjalot en de bieslook fijn.

Stap 6: Meng in een kom de mayonaise, mosterd, kerrie, sjalot, bieslook, zout en cayennepeper.

Stap 7: Hak de eieren en ham fijn en meng door de mayonaisesaus.

Stap 8: Toast het brood en snijd schuin doormidden.

Stap 9: Beleg de toast met eiersalade, een asperge en wat tuinkers.

Bon apetit!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenCulinairKaasGoudse kaasBrood