Koken met Hugo!

Yakitori met lente-ui en oesterzwamspiesjes met paksoi

·Aangepast:
Yakitori met lente-ui en oesterzwamspiesjes met paksoi
RTL

Yakitori maken? Met malse kippendij kan het bijna niet misgaan. Maar het echte geheim zit 'm in de saus: tare, een Japanse barbecuesaus die alles samenbrengt. En goed nieuws: die is net zo lekker bij oesterzwammen, voor wie liever vegetarisch eet.

Japanse barbecuesaus

• Bereidingswijze circa tien minuten

Ingrediënten:

  • 5 knoflooktenen
  • 1 bos lente-uien
  • een flink stuk gember
  • 1 stengel citroengras
  • 80 gr. bruine basterdsuiker
  • 200 ml. sojasaus
  • 200 ml. mirin
  • 100 ml. sake
  • 2 eetlepels zwarte rijstazijn

Extra nodig: fijne zeef, gesteriliseerde pot

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de knoflook en snijd grof.

Stap 2: Snijd het groen van de lente-ui in stukken. Houd het wit apart (voor de yakitori).

Stap 3: Snijd de gember in plakken. Maak een knoop in het citroengras.

Stap 4: Doe de knoflook, lente-ui, gember en het citroengras samen met de suiker in een steelpan. Verwarm tot de groenten licht beginnen te karamelliseren.

Stap 5: Voeg de sojasaus, mirin, sake en zwarte rijstazijn toe. Laat het geheel iets inkoken. De saus mag indikken, maar moet niet stroperig worden.

Stap 6: Schenk door een fijne zeef in een gesteriliseerde pot.

Japanse borrelplank met onigiri, mosselen met sake én shiitakes met misoboter
Lees ook

Japanse borrelplank met onigiri, mosselen met sake én shiitakes met misoboter

Yakitori met lente-ui

  • Borrelplankgerecht, vier personen
  • Bereidingswijze circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 450 gr. kippendijen
  • 2 bossen lente-ui
  • neutrale olie
  • Japanse barbecuesaus (zie recept)

Extra nodig: tafelgrill met kolen + binchotan of binchotan-stijl kolen, siliconen bakkwast, RVS-spiesjes

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Steek de tafelgrill aan. Zorg voor een witheet kolenbed, met aan één kant geen kolen.

Stap 2: Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 2 × 3 cm.

Stap 3: Snijd het wit van de lente-ui in stukken van 3 cm.

Stap 4: Rijg om en om kip en een stukje lente-ui aan de spiesen. Herhaal tot je een spiesje hebt dat niet breder is dan je barbecue.

Stap 5: Leg het spiesje plat en rijg nog een tweede spies erdoor. Zo blijft alles stevig en draait de spies niet mee tijdens het grillen.

Stap 6: Grill boven de hete kolen en keer regelmatig. Gaat het te hard? Verplaats dan naar het koelere deel van de barbecue.

Stap 7: Lak de gare kip in met de barbecuesaus. Herhaal dit een paar keer tijdens de laatste minuten van het grillen, tot de kip mooi gekaramelliseerd is.

Oesterzwamspiesjes met paksoi

  • Borrelplankgerecht, vier personen
  • Bereidingswijze circa tien minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. oesterzwammen
  • twee eetlepels Japanse 7 spice (togarashi)
  • 300 gr. snijbietstelen of paksoistelen
  • neutrale olie
  • Japanse barbecuesaus (zie recept)

Extra nodig: tafelgrill met kolen + binchotan of binchotan-stijl kolen, RVS-spiesjes

 

Bereidingswijze:

Stap 1: Steek de tafelgrill aan. Zorg opnieuw voor een witheet kolenbed met een koelere zone.

Stap 2: Scheur de oesterzwammen in stukken. Snijd de stelen van de snijbiet in stukken (het blad gebruik je niet – lekker voor in een salade).

Stap 3: Rijg de paddenstoelen en stelen om en om aan de spiesen. Bestrijk met olie en bestrooi met één eetlepel togarashi.

Stap 4: Grill de spiesjes vijf minuten op de barbecue.

Stap 5: Lak in met de barbecuesaus en rooster nog twee minuten.

Stap 6: Laat kort afkoelen en bestrooi tot slot met nog een beetje togarashi.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisFroukje de BothKokenRecept