4x traditioneel Turkse gerechten: Menemen, pilav, sulu köfte en Çoban Salatasi

Deze keer leren we niet alleen iets van Hugo, maar ook van hobbychef Oktay. Hij leerde de kneepjes van het vak van zijn moeder en deelt nu zijn tips en recepten met ons. Samen met Hugo maakt hij de lekkerste traditionele Turkse gerechten: menemen (eieren met tomaat), Turkse pilav en sulu köfte (Turkse gehaktballetjes in saus). Tot slot serveren ze er ook nog een lekkere, Turkse salade bij. Zelf ook maken? Bekijk dan het recept en de video hieronder!
Turkse eieren met tomaat - Menemen
- Ontbijt/lunchgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 tomaten
- 1 groene Turkse peper
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gr. Turkse worst (Sucuk)
- 1 eetlepel boter of olijfolie
- 3 eieren
- Zout en peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel pul biber
- 4 simit (sesambroodjes)
- ½ bosje verse peterselie
- 50 gr. feta
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de tomaten in kleine blokjes of rasp ze.
Stap 2: Snijd de peper in dunne ringen.
Stap 3: Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de worst in stukjes.
Stap 4: Verhit de boter of olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de worst bruin.
Stap 5: Voeg de ui erbij en fruit nog een paar minuten.
Stap 6: Voeg de peper en knoflook toe en bak kort mee.
Stap 7: Voeg de tomaten toe en laat 5-7 minuten sudderen tot het vocht grotendeels is verdampt. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en pul biber.
Stap 8: Klop de eieren los en giet ze over het tomatenmengsel. Laat even stollen en roer dan voorzichtig voor een romige structuur. Bak nog 2-3 minuten.
Stap 9: Hak de peterselie fijn.
Stap 10: Haal de pan van het vuur en verdeel stukjes feta en de peterselie erover.
Stap 11: Zet de pan op tafel en serveer er sesambrood bij.
Turkse pilav
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 200 gr. Baldo rijst (of een andere korte korrelrijst)
- 1 eetlepel olijfolie
- 30 gr. roomboter
- 30 gr. vermicelli (şehriye) of orzo
- 240 ml. kippenbouillon
- Zout
Extra nodig: schone theedoek
Bereidingswijze
Stap 1: Was de rijst onder koud water tot het water helder is. Laat 15-20 minuten weken in warm water. Giet af en laat uitlekken.
Stap 2: Verhit de olie in een pan, voeg de vermicelli toe en bak goudbruin.
Stap 3: Voeg de uitgelekte rijst bij de vermicelli en bak kort mee tot de korrels glazig zijn.
Stap 4: Giet de bouillon erbij en voeg het zout toe. Roer kort door. Voeg water toe, zodat de rijst één vingerkootje onderstaat.
Stap 5: Zet het vuur laag, dek de pan af en laat 10-12 minuten zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
Stap 6: Haal de pan van het vuur en leg een schone theedoek of keukenpapier tussen de pan en het deksel. Laat 10 minuten rusten.
Stap 7: Maak de rijst los met een vork en serveer direct.

Sulu Köfte
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 30 minuten rusttijd
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 snee oud brood
- ½ bosje platte peterselie
- 500 gr. rundergehakt
- 1 ei
- Zout en peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel pul biber
- Neutrale olie
Extra nodig: schone theedoek
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en rasp de ui en de knoflook. Snijd de korsten van het brood en week het kort in water en knijp het uit.
Stap 2: Snijd de peterselie fijn.
Stap 3: Meng het gehakt met de ui, knoflook, brood, ei, zout, zwarte peper, paprikapoeder, pul biber, olijfolie en peterselie. Kneed 5 minuten tot een stevig mengsel.
Stap 4: Dek de kom af en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 5: Vorm kleine ovale worsten van het gehakt.
Stap 6: Verhit een scheutje olie in een pan en bak de köfte in 4-5 minuten per kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Turkse salade - Çoban Salatasi
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 2 grote tomaten
- 1 komkommer
- 1 groene Turkse peper
- 1 kleine rode ui
- 1 eetlepel granaatappelmelasse (nar ekşisi)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes.
Stap 2: Hak de groene peper fijn. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen.
Stap 3: Meng alle ingrediënten in een kom, maak op smaak met granaatappelmelasse, olijfolie, zout en peper.