Klassiekers uit eigen keuken

Zo maak je zelf hopjesvla

·Aangepast:
Zo maak je zelf hopjesvla
RTL

In de categorie klassieke en oer-Hollandse toetjes blijft hopjesvla voor velen toch wel favoriet, al is het maar om de nostalgische herinneringen die erbij komen kijken. Maar wist je dat je deze klassieker ook heel makkelijk zelf kunt maken? Binnen 10 minuten heb je het bereid. Daarna is het eigenlijk alleen nog een kwestie van geduld vinden om te wachten met eten tot het is afgekoeld. Al hebben we daar gelukkig ook nog een trucje voor.

Hopjesvla dankt zijn naam én smaak aan het bekende Haagsche hopje; een hard snoepje met de zoete smaken van karamel en koffie. Om hopjesvla te maken heb je dus geen hopjes nodig – die anno 2025 een stuk lastiger te verkrijgen zijn – maar wél een paar goede shots espresso (of koffie) en bruine basterdsuiker voor de karamelsmaak. 

Hoe je zelf hopjesvla maakt leggen we je uit in 4 simpele stappen, naar het recept van Hugo Kennis uit de keuken van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. 

Ingrediënten

  • 50 gr. maïszetmeel (maizena)
  • 750 ml volle melk
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 2 shots espresso of sterke koffie (60 ml)
  • Snufje zout
  • 125 ml slagroom

Topping

  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 6 mokkaboontjes

Bereidingswijze

1. Leng in een kommetje het maïszetmeel aan met een scheut melk, zodat het vloeibaar en schenkbaar is.

2. Verwarm in een steelpan de overige melk met de basterdsuiker en een snuf zout.

3. Roer het aangelengde maïszetmeel en de espresso erdoor en breng aan de kook. Laat de vla een paar minuten zachtjes koken en roer regelmatig.

4. Roer de room (125 ml) erdoor en laat vervolgens helemaal afkoelen. Voilà, je vla is klaar! 

Tip: Roer regelmatig tijdens het afkoelen, zodat er geen vel op de vla komt. Zet eventueel de pan in een kom met ijswater als je de vla exta snel wilt laten afkoelen.

Topping om het af te maken

Om het toetje écht af te maken hoort er natuurlijk ook nog een lekkere toef slagroom op, het liefst zelf geklopt. Klop hiervoor 125 ml slagroom lobbig met een eetlepel vanillesuiker. Schep een dot op de vla en decoreer ‘m tot slot met een mokkaboontje voor extra bonuspunten. 

Zo maak je zelf een aardbeienslof
Lees ook

Zo maak je zelf een aardbeienslof

Dit is een artikel van