Met prik

Koken met bruiswater: van extra luchtige pancakes tot knapperige groenten

Door Myke ten Haaf··Aangepast:
© iStockKoken met bruiswater: van extra luchtige pancakes tot knapperige groenten
RTL

Bruiswater is niet alleen lekker om te drinken, het kan ook een wondermiddel zijn in de keuken. Door koolzuurhoudende bubbels in je gerechten te verwerken, geef je je recepten nét dat beetje extra luchtigheid en smeuïgheid. Van fluffy pancakes tot aan gefrituurde tempura. Zo veelzijdig is bruiswater!

Een bruisend pannenkoeken-ontbijt

Een eenvoudige manier om je pannenkoeken extra luchtig te maken, is door een deel van de melk in het beslag te vervangen door bruiswater. De koolzuurbelletjes zorgen ervoor dat het beslag tijdens het bakken omhoog veert, waardoor je zachte en fluffy pannenkoeken krijgt. Hetzelfde geldt voor wafelbeslag, dat door bruiswater ook een luchtigere textuur krijgt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Knapperige groenten

Koken in bruiswater klinkt misschien vreemd, maar het heeft verrassende voordelen. De bubbels vertragen oxidatie, waardoor groenten hun heldere kleur behouden. Bovendien helpt het uitzetten van de belletjes bij hitte om de groenten knapperig te houden en hun bite te behouden.

Brood bakken zonder gist

Bruiswater kan het rijzen van brood versnellen en de structuur lichter maken, zonder dat je gist nodig hebt. De koolzuurbelletjes creëren luchtige gaatjes in het deeg waardoor er in combinatie met bakpoeder een zachte, luchtige structuur ontstaat. Bonustip: hoe kouder het bruiswater, hoe beter het eindresultaat. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een fluffy ei hoort erbij

Voor een zacht roerei of luchtige omeletten kun je een scheutje bruiswater door het eimengsel mengen. De bubbels zetten uit in de hete pan, waardoor het mengsel direct luchtig wordt. Zo begin je letterlijk sprankelend aan de dag!

Een bruisende twist voor je brownies

Bruiswater kan zelfs brownies een verrassende twist geven. Ook in dit geval zorgt het koolzuurhoudende water namelijk voor een luchtiger resultaat. Let wel dat je het prikwater pas vlak voor het bakken toevoegt: zo krijgt het beslag meer volume en blijft de brownie heerlijk smeuïg. Benieuwd naar het eindresultaat? Je ziet het in het onderstaande Tiktok-filmpje, waar de bruisbrownie in een airfryer wordt bereid. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Knapperige gefrituurde tempura

De perfecte tempura heeft een knapperige korst, die je in dit geval ook dankzij ijskoud bruiswater kunt maken. Hoe kouder het bruiswater, hoe beter. De bubbels zorgen voor een extra luchtig korstje en door de lage temperatuur van het water ontstaan er minder stevige gluten in het beslag, waardoor het resultaat verrassend licht blijft en zorgt voor een krokant laagje.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
RTL WonenKokenRecept