Stoofpot met garnalen én boerenjongens en -meisjes
Koken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Daarom maakt Hugo vandaag een simpele stoofpot met garnalen, krieltjes en venkel. Daarnaast maakt hij de typisch Hollandse 'drankjes': boerenjongens en -meisjes. We starten met de stoofpot. Verderop in het artikel lees je wat je nodig hebt voor de Hollandse drankjes. Voor die laatste moet je wel even geduld hebben, want deze moeten circa zes weken staan voor je ze kunt nuttigen.
Stoofpot met garnalen, krieltjes en venkel
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 2 sjalotjes
- neutrale olie
- 1-2 venkelknollen
- 1-2 tenen knoflook
- 600 gr. krielaardappels in de schil
- zout en peper
- 1 eetlepel grove mosterd
- 150 ml (alcoholvrije) witte wijn
- 200-300 ml visbouillon
- 1 bosje peterselie
- 500 gr. grote gepelde rauwe garnalen
- 150 ml slagroom
- 1 citroen
Bereidingswijze:
Stap 1: pel de sjalotjes en snijd ze in ringen. Verhit dan de olie in een grote braadpan en fruit de sjalotjes.
Stap 2: Snijd het groen van de venkel en bewaar het. Snijd de venkelknol in niet te fijne repen. Pel de knoflook en snijd deze grof. Snijd de krieltjes door de helft.
Tip: Het groen van de venkel heeft een hele frisse anijssmaak. Je kan het dus heel goed als garnering gebruiken. Het ziet er leuk uit en het maakt je gerecht helemaal af.
Stap 3: Voeg de venkel, krieltjes en knoflook toe in de pan en bak ze even aan. Breng het op smaak met zout en peper.
Stap 4: Voeg de mosterd toe en bak die een minuutje mee. Blus het daarna af met de wijn en laat het even koken.
Stap 5: Schenk de bouillon erbij in de pan en stoof 15 tot 20 minuten, tot de groenten net gaar zijn.
Tip: Houd je nou niet van visbouillon? Dan kan je natuurlijk gewoon groente- of kippenbouillon gebruiken. De vissmaak blijft dan wat subtieler.
Stap 6: Snijd de peterselie fijn. Schenk de room in de pan en voeg de garnalen en peterselie toe. Dek de pan af en stoof het nog eens 2 tot 4 minuten, tot de garnalen gaar zijn.
Stap 7: Snijd het venkelgroen fijn en rasp een deel van de citroen. Schep de stoof op de borden en strooi het venkelgroen en de citroenrasp eroverheen. Leg er ook partjes citroen naast.
Boerenmeisjes
- Drank voor 1 weckpot (800 ml)
- Bereidingstijd:
- 1 uur rozijnen wellen
- 10 minuten maken
- 6 weken laten staan
Ingrediënten:
- 300 gr. gewelde abrikozen
- 1 sinaasappel
- 100 gr. kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 300 ml brandewijn
Extra benodigdheden:
- keukenpapier
- weckpot van minimaal 800 ml
Bereidingswijze:
Stap 1: Was de abrikozen in heet water en laat ze in een vergiet uitlekken. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
Stap 2: Snijd met een dunschiller de schil van de sinaasappel.
Stap 3: Stop de abrikozen, suiker, het kaneelstokje en de sinaasappelschil in de weckpot en schenk de brandewijn erbij. Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan. Schud de pot regelmatig.
Boerenjongens
- Drank voor 1 weckpot (800 ml)
- Bereidingstijd:
- 1 uur rozijnen wellen
- 10 minuten maken
- 6 weken laten staan
Ingrediënten:
- 300 gr. rozijnen
- 100 gr. bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 à 3 kruidnagels
- 300 ml brandewijn
- keukenpapier (optioneel)
Extra benodigdheden:
- Weckpot van minimaal 800 ml
Bereidingswijze:
Stap 1: Wel de rozijnen een uur in warm water.
Stap 2: Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze eventueel droog met een keukenpapiertje.
Stap 3: Doe de rozijnen, basterdsuiker, het kaneelstokje en de kruidnagels in de pot en schenk de brandewijn erbij. Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan. Schud de pot regelmatig.
Eet smakelijk!