Zo maak je heerlijke Turkse baklava in een handomdraai
Hugo neemt je vandaag mee naar Turkije. Hij maakt namelijk een lekkere Turkse baklava. Het zoete gerecht is ideaal als gebak bij de koffie of als snack tussendoor. Daarnaast maakt Hugo ook nog eens een heerlijke topping voor over de baklava. Wij hebben nu al zin in deze zoete lekkernij, jij ook?
Turkse baklava
- 20 porties
- bereidingstijd: circa 1 uur
Ingrediënten:
- 175 gr. roomboter
- 16 vellen filodeeg (ter grootte van de bakvorm)
- 130 gr. gepelde en ongezouten pistachenoten
- 200 gr. walnoten
- 1½ theelepel kaneelpoeder
- 350 gr. suiker
- 100 gr. honing
- 200 ml water
- 1 citroen
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
Extra benodigdheden:
- ovenschaal van circa 25 x 35 cm
- bakkwast
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 ºC (onder- en bovenwarmte). Laat intussen in een steelpan de boter smelten.
Stap 2: Vet de bakvorm in met een beetje van de gesmolten boter. Leg 2 vellen filodeeg in de vorm en bestrijk dit ook met boter. Leg er weer twee vellen op en bestrijk deze weer met boter. Herhaal dit tot er 8 vellen op elkaar liggen.
Stap 3: Maal 100 gram van de pistachenoten en alle walnoten tot een heel fijn kruim. Voeg de kaneel en 50 gram suiker toe en roer het door elkaar. Verdeel de notenkruim over het filodeeg.
Stap 4: Bedek de vulling met de overige vellen deeg. Bestrijk deze tussen elke 2 lagen met gesmolten boter.
Stap 5: Snijd het deeg met een scherp mes in 20 stukken: in de lengte in 5 en in de breedte in 4 stroken.
Stap 6: Bak de baklava circa 40 minuten in de oven. Snijd intussen repen van de citroenschil en doe deze, de suiker, honing en het water in een pan. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur 10-15 minuten zachtjes koken tot een stroperige siroop.
Stap 7: Voeg – als je het vuur uit hebt gezet – het sap van een halve citroen en het oranjebloesemwater toe en laat het afkoelen.
Stap 8: Haal de baklava uit de oven. Schenk meteen de siroop erover en laat het afkoelen.
Stap 9: Hak de overige pistachenoten fijn en strooi ze over de baklava voor het serveren.
Eet smakelijk!