Feestelijke voorgerechten van gevulde eitjes, crostini, mosterdsoep en bietencarpaccio
Volgens Hugo is de meest feestelijke gang van het (kerst)diner toch wel het voorgerecht. Een voorgerecht moet namelijk prikkelend zijn én daar zijn de vier amuses van vandaag een goed voorbeeld van! Geen zin om lang in de keuken te staan? Dan kan je natuurlijk ook één van de vier serveren.
Dit recept bestaat uit vier delen: de gevulde eieren, de Toscaanse crostini, de klassieke, romige mosterdsoep. De soep is een vegetarisch gerecht, maar kan gemakkelijk worden aangevuld met een stukje ham. Onderaan in het artikel vind je het recept voor de carpaccio van biet met gerookte amandel.
Gevulde eieren met harissa
- Amuse van 12 stuks
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 6 eieren
- 1 eetlepel mayonaise
- ½-1 theelepel harissa
- zout
- ½ eetlepel nigellazaad
- een paar takken koriander
Extra benodigdheden:
- spuitzak met kartelspuitmond
Bereidingswijze
Stap 1: Breng de eieren in een pan met water aan de kook. Kook de eieren vanaf het moment dat het water kookt 8 minuten. Laat ze daarna schrikken onder koud water en pel de eieren.
Stap 2: Halveer de eieren en lepel de dooiers eruit. Prak de eidooiers fijn met een vork, meng met een garde de mayonaise en harissa erdoor en breng op smaak met zout.
Wist je dat?
Harissa is een soort sambal van een kruidenpasta uit Tunesië. Je kunt het gewoon kopen in de supermarkt, maar let wel op: niet elke harissa is even pittig. Door een klein mespuntje te proeven kom je erachter of het jouw smaak is.
Stap 3: Schep de vulling in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit de vulling in de eiwitten. Decoreer met korianderblaadjes en nigellazaad.
Tip:
Geen koriander of nigellazaad in huis? Dan kun je deze natuurlijk ook vervangen voor peterselie en zwarte sesam.
Toscaanse crostini
- Voorgerecht voor 4 personen of amuse voor 8 personen
- Bereiding: circa 30 minuten + afkoelen
Ingrediënten:
- 300 gr. kippenlevers
- zout en peper
- 1 kleine rode ui
- 3 blaadjes salie
- neutrale olijfolie
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 ansjovisfilets
- 100 ml Vin Santo of medium dry sherry
- 1 eetlepel roomboter
- 1 ciabatta
- extra vierge olijfolie
- 1 teen knoflook
- zoetzure rode ui (recept)
Extra benodigdheden:
- keukenpapier
- hakmolentje of blender
Bereidingswijze
Stap 1: Spoel de kippenlevers schoon onder koud stromend water en dep goed droog met keukenpapier. Kruid met zout en peper.
Stap 2: Pel en snipper de ui. Verhit vervolgens een scheutje olijfolie in een pan en bak de salie en de ui op middelhoog vuur voor circa 3 minuten.
Stap 3: Voeg de kippenlevers toe en bak 2-4 minuten.
Stap 4: Hak de kappertjes grof en snijd de ansjovisfilets in stukjes. Voeg toe aan de pan en bak nog circa 2 minuten.
Stap 5: Blus af met 75 ml van de zoete wijn en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Stap 6: Pureer het warme kippenlevermengsel in het hakmolentje of een blender.
Stap 7: Voeg de boter toe en breng op smaak met de overige zoete wijn en peper. Laat het mengsel helemaal afkoelen.
Stap 8: Snijd het brood in dikke plakken en rooster het brood in een broodrooster of onder de ovengrill.
Stap 9: Halveer de knoflookteen en wrijf het brood ermee in.
Stap 10: Besmeer het brood met de paté en leg er zoetzure ui op.
Romige mosterdsoep met rozemarijn
- Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen of een amuse voor 8 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 30 gr. roomboter
- 1 grote tak rozemarijn
- 150 gr. kruimige aardappel
- 3 eetlepels Groninger mosterd
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 75 g Coburgerham OF 50 gr. gerookte amandelen
- kaaskoekjes voor erbij
Extra benodigdheden:
- staafmixer
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper de ui fijn en pel en snijd de knoflook.
Stap 2: Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook met de rozemarijn voor 3-4 minuten.
Stap 3: Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes.
Stap 4: Doe de aardappels, mosterd en bouillon in de pan. Breng aan de kook en kook 10-15 minuten tot de aardappels gaar zijn.
Stap 5: Bak intussen de ham krokant in een koekenpan of hak de amandelen fijn voor een vegetarische versie.
Stap 6: Verwijder de rozemarijn, voeg de room erbij pureer de soep.
Stap 7: Schep de soep in kommen. Steek er een stukje ham in of bestrooi met noten en serveer er eventueel een kaaskoekje bij.
Carpaccio van biet met gerookte amandel
- Veganistisch voorgerecht voor 4 personen of amuse voor 8 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten marineren
Ingrediënten:
- 2-3 rauwe rode bieten
- 2 theelepels mierikswortel
- 1 citroen
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- zout en peper
- 50 gr. gerookte amandelen
- 1 bakje tuinkers
Extra benodigdheden:
- mandoline of keukenmachine
Bereidingswijze
Stap 1: Kook de bieten in de schil (afhankelijk van het formaat) in 30-60 minuten gaar in water. Pel en schaaf ze in heel dunne plakjes.
Stap 2: Klop in een kom een dressing van mierikswortel, sap van de citroen en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3: Schil en schaaf de bieten zo dun mogelijk met een mandoline of in de keukenmachine.
Stap 4: Hak de amandelen fijn.
Stap 5: Rangschik de bieten op borden of bordjes, lepel de dressing erover.
Stap 6: Bestrooi met amandel en tuinkers.
Eet smakelijk!