Koken met Hugo!

Heerlijke Indiase bloemkoolstamppot met gefrituurde uienbloem

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Heerlijke Indiase bloemkoolstamppot met gefrituurde uienbloem
RTL

Het recept van vandaag komt uit de verrukkelijke Indiase keuken. Hugo maakt een Indiaas gekruide stamppot met bloemkool en aardappel én serveert daarbij een heerlijke gefrituurde ui die er ook nog eens prachtig uitziet. Kook je mee?

Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de gefrituurde uienbloemen en verderop in dit recept vind je de bereidingswijze van de ‘Indiase’ bloemkoolstamppot. 

Gefrituurde uienbloemen

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 4 middelgrote uien
  • 200 gr. bloem
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • zout en peper
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • neutrale olie om in te frituren

Extra nodig:

  • pan voor frituren
  • draadspaan
  • keukenpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de uien en snijd de worteltjes eraf. Behoud de kroon, zodat de ui intact blijft.

Stap 2: Leg de ui met de kroon omhoog en snijd 6 tot 8 keer in, zodat er een bloem ontstaat als je de ui omdraait.

Stap 3: Meng in een kom de bloem met het gerookte paprikapoeder, zout en peper.

Stap 4: Roer in een andere kom de eieren met de melk.

Stap 5: Verwarm de olie in een pan tot 180°C.

Stap 6: Strooi voorzichtig het bloemmengsel over de ui en zorg dat overal genoeg van het mengsel zit. Haal daarna de ui door het eimengsel en vervolgens weer door de bloem.

Stap 7: Frituur de ui met de snijkant naar beneden circa 3 minuten in de hete olie. Keer en frituur nog eens 3 minuten.

Stap 8: Haal de uienbloem met een draadspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met zout.

Venkelstamppot met forel én broodpudding met framboos
Lees ook

Venkelstamppot met forel én broodpudding met framboos

‘Indiase’ bloemkoolstamppot

  • Stamppot voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappels
  • ½ bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels neutrale olie
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels garam masala
  • ½ bosje koriander
  • zout en peper

Extra nodig:

  • pureestamper

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de aardappels en snijd in stukken. Zet de aardappels net onder water in een ruime pan, breng ze aan de kook en laat ze circa 20 minuten zachtjes koken.

Stap 2: Maak roosjes van de bloemkool en kook ze de laatste 5 tot 7 minuten mee met de aardappels.

Stap 3: Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en en snijd de knoflook fijn.

Stap 4: Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de ui en knoflook 3 tot 4 minuten.

Stap 5: Rasp gember boven de pan en bak 1 minuut. Voeg ook de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.

Stap 6: Voeg vervolgens de garam masala met 3 eetlepels olie toe en verwarm nog 1 minuut.

Stap 7: Snijd de korianderstelen fijn en meng door de olie.

Stap 8: Giet de aardappels en bloemkool af. Bewaar een kopje kookvocht.

Stap 9: Stamp de aardappels en bloemkool met de uien in olie tot een smeuïge stamppot. Is de stamppot nog wat droog? Dan kun je wat kookvocht toevoegen om 'm wat smeuïger te maken. Kruid tot slot met zout en peper.

Stap 10: Verdeel de stamppot over de borden. Hak de korianderblaadjes grof en strooi erover.

Tip: Lekker met zoetzure wortel, hot chilipickles en een gefrituurde uienbloem (zie recept bovenaan dit artikel).

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKoken