Bijna helft van geïmporteerde honing is nep: hier moet je op letten!

Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers en dat maakt het een goede energiebron. Daarnaast is het vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële werking een fijn middel tegen keelpijn. Maar vaak is honing van buiten Europa helemaal geen echte honing, maar suikerstroop, gemaakt van rijst, tarwe of suikerbieten. Hoe dit komt en waar je op moet letten lees je hier.
Bijna de helft blijkt 'nephoning'
Omdat Europa niet genoeg honing produceert om aan de vraag van de consument te voldoen, komt ongeveer 40% van de honing in de Nederlandse supermarkten uit het buitenland. De Europese Commissie onderzocht de inhoud van geïmporteerde honingproducten. Wat bleek? Van de 320 willekeurig geteste producten blijkt er met 46% geknoeid te zijn.
Honingrichtlijnen
Honing bestaat uit suikers en moet volgens Europese regels ‘puur’ blijven. Dat betekent dat het verboden is om dit product aan te lengen met water of stroop, op basis van bijvoorbeeld rijst, tarwe of suikerbieten. Dat komt omdat producenten op die manier een oneerlijke winst binnen kunnen halen door het volume te vergroten met goedkope producten. Blijkbaar gebeurt dit tóch wel, wat niet alleen oneerlijk is voor jou als consument maar ook voor de Europese imkers.
Let op de afkomst
Gelukkig veroorzaken deze producenten geen gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid. Wat ze wél doen, is op een oneerlijke manier geld binnenslepen door te frauderen. Dat doen ze door de honing te verdunnen én hier en daar claimen ze ook een valse oorsprong van het product op het artikel. China, Turkije en het Verenigd Koninkrijk kwamen het meest onbetrouwbaar voor.
Voeden met suikerdeeg
Sommige imkers gaan een stap verder door de bijen in de winter met suikerdeeg (mengsel van water en suiker) te voeren. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de honing die de bijen produceren. Het etiket van je honingpot zal je echter niet vertellen wat de bijen als voeding gekregen hebben. Hoe gezond of natuurlijk jouw honing in de kast nou werkelijk is, is heel lastig om te achterhalen.
De beste oplossing
Wil jij jezelf toch graag garanderen op natuurlijke honing? Dan hoef je niet ver van huis te zoeken. Koop jouw honing bij een Nederlandse imker óf ga voor de biologische merken. Als er op het etiket staat dat de honing een mengsel is van Europese honing én niet-Europese honing, kan het zijn dat deze honing is aangelengd. Binnen de Europese Unie gelden er strenge regels voor het produceren van honing: dit is dus altijd een betere keus dan honing buiten de Europese Unie, die laat overduidelijk nog te wensen over!
Fotocredits:
- Header: gresei