Hugo bakt: Pecan pie met Friese dûmkes
Het is vrijdag en Hugo neemt je mee op een culinaire reis van het zonnige zuiden van de VS naar het noorden van Nederland, Friesland! Ontdek de smaak van een heerlijke Southern Pecan Pie, gecombineerd met Friese dûmkes voor een onvergetelijke traktatie.
Southern Pecan pie
- Voor 6-8 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 35 min oventijd
Ingrediënten
Deeg
- 100 gr. koude roomboter
- 190 gr. bloem + extra voor uitrollen
- 20 gr. lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- Zout
Vulling
- 90 gr. roomboter + extra voor invetten
- 190 gr. bruine basterdsuiker
- 1½ eetlepel slagroom
- 1 sinaasappel
- 1 ei
- 200 gr. ongezouten pecannoten
Lekker voor erbij: vanilleslagroom. Hiervoor heb je nodig: slagroom en 1 vanillepeul
Extra nodig: keukenmachine, vershoudfolie, quichevorm van 24 cm met uitneembare bodem, deegroller
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de boter in blokjes. Maal de bloem, boter, lichtbruine basterdsuiker, ei en snuf zout in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
Stap 2: Maak een bal van het deeg en druk plat. Wikkel in folie en laat op een koele plek 30 minuten rusten.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 190°C onder- en bovenwarmte en vet ondertussen de bakvorm in.
Stap 4: Verwarm in een steelpan de boter met de bruine basterdsuiker, room en sinaasappelrasp tot de suiker is opgelost.
Stap 5: Laat 5 minuten afkoelen en roer dan het ei erdoor. Hak de pecannoten grof en roer door de vulling.
Stap 6: Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Schep de vulling op het deeg en druk iets aan.
Stap 7: Bak de taart circa 35 minuten in de oven.
Stap 8: Laat afkoelen op een afkoelrek voordat je de taart uit de vorm haalt.
Stap 9: Snijd de taart in punten en serveer eventueel met vanilleroom, wat je heel simpel maakt door slagroom te kloppen (liefst niet te zoet) en er merg uit één vanillepeul aan toe te voegen.
Friese dûmkes (duimpjes)
- Koekjes: circa 24 stuks
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 100 gr. blanke hazelnoten
- 150 gr. koude roomboter
- 125 gr. bruine basterdsuiker
- 250 gr. bloem + extra voor uitrollen
- Snuf zout
- 1 eetlepel anijszaad
- 1½ theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
Extra nodig: keukenmachine, bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C.
Stap 2: Maal in de keukenmachine de hazelnoten grof.
Stap 3: Snijd de boter in blokjes en maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een deeg.
Stap 4: Maak een hoekige rol van het deeg en snijd ‘duimpjes’.
Stap 5: Leg de deegrepen op de bakplaat en bak in de oven in 20-25 minuten gaar.
Stap 6: Laat afkoelen en bewaar in een koektrommel.