Koken met Hugo!

Shakshuka met biet, knoflookaardappels met muntyoghurt en een rijstdessert uit de oven

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Shakshuka met biet, knoflookaardappels met muntyoghurt en een rijstdessert uit de oven
RTL

Hugo trakteert ons wederom op smaakvolle verrassingen: een Shakshuka met biet, gebakken aardappels met een vleugje knoflook en verfrissende muntyoghurt, en als afsluiter een heerlijke rijstdessert uit de oven. Kook je mee?

We starten met het maken van de shakshuka met biet. Verderop in het artikel vind je het recept van de gebakken aardappels met knoflook en muntyoghurt en tot slot vind je onderaan het rijstdessert uit de oven. 

Shakshuka met biet

  • Hoofdgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. rauwe bieten
  • Neutrale olie
  • 1 grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • Harissa naar smaak
  • Zout en peper
  • 4 eieren
  • 1 bos bladpeterselie of koriander

Bereidingswijze

Stad 1: Schil en snijd de bieten in blokjes van anderhalve centimeter.

Stad 2: Verhit een scheut olie in een braadpan en bak de bieten 5 minuten goed aan, zodat ze wat karameliseren.

Stad 3: Halveer, pel en snijd intussen de ui in smalle partjes. En pel en snijd de knoflook.

Stad 4: Vijzel het komijnzaad grof.

Stad 5: Draai het vuur laag en voeg de ui, knoflook en komijn met een goeie snuf zout bij de bieten. Fruit tot de ui zacht is.

Stad 6: Voeg de gepelde tomaten met sap toe, eventueel met een scheut water.

Stad 7: Kook 10 tot 15 minuten tot de groenten bijna gaar zijn. Voeg eventueel nog wat meer water toe als de saus erg dik is.

Stad 8: Breng op smaak met harissa, zout en peper.

Stad 9: Maak met een lepel 4 kuilen in het gerecht en breek in elke kuil een ei.

Stad 10: Laat het afgedekt 10 minuten zachtjes stoven, tot de eieren gestold zijn.

Stad 11: Snijd de peterselie en strooi over het gerecht.

TIP: Extra lekker met gebakken aardappels (zie onderstaand recept) of brood.

Gebakken aardappels met knoflook en muntyoghurt

  • Bijgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg. gekookte aardappels
  • Neutrale olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • Zeezoutvlokken
  • 3 theelepels baharat
  • 2 takken munt
  • 150 ml. Griekse of Turkse yoghurt

Bereidingswijze:

Stap 1: Zijn je aardappels nog niet voorgekookt? Doe dat dan als eerst. Snijd de aardappels vervolgens in stukken van 1,5 centimeter 

Stap 2: Verhit een royale laag olie in een ruime braadpan of koekenpan en bak vervolgens de aardappels goudbruin en gaar.

Stap 3: Pel en snijd de knoflook fijn en bak ze de laatste 2 tot 3 minuten mee. Kruid met zeezout en baharat.

Stap 4: Pluk en snijd de muntblaadjes fijn, meng door de yoghurt en breng op smaak met zout.

Rijstdessert uit de oven

  • Dessert: 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten + 20 min oventijd

Ingrediënten:

  • 250 ml. volle melk
  • 250 ml. slagroom
  • 40 gr. lichte basterdsuiker + 1 eetlepel extra voor bestrooien
  • 300 gr. gekookte witte rijst
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel
  • 75 gr. gedroogde vijgen of krenten
  • 30 gr. roomboter

Extra benodigdheden: ovenschaal 20 x 20cm.

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal goed in.

Stap 2: Meng in een kom: de melk, room, 40 gram suiker, rijst en kaneelstok. Snijd vervolgens een stuk sinaasappel in dunne reepjes en voeg deze toe.

Stap 3: Snijd de vijgen in kleine stukken en meng ze erdoor. Schep het in een ovenschaal.

Stap 4: Snijd de boter in blokjes en verdeel over het gerecht. Bestrooi het met 1 eetlepel basterdsuiker.

Stap 5: Bak 10 tot 15 minuten in de oven.

Stap 6: Zet de oven op grillstand en zet de rijst nog 3 tot 5 minuten onder de grill, zodat de suiker karamelliseert.

Laat het smaken!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept