Koken met Hugo!

Pompoen-linzencurry, kokos-korianderchutney én crumble met peer en amandel

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Pompoen-linzencurry, kokos-korianderchutney én crumble met peer en amandel
RTL

Hugo zet weer een paar heerlijk gerechten op tafel die je in een handomdraai ook zelf kunt maken. Op het menu: een verrukkelijke (vegan) curry van pompoen en linzen, met daarbij een frisse kokos-korianderchutney en als dessert een knapperige crumble met peer en amandel.

We beginnen met de curry van pompoen en linzen, verderop in dit artikel vind je de kokos-korianderchutney en we sluiten af met crumble met peer en amandel. 

Curry van pompoen en linzen (vegan)

  • Hoofdgerecht voor 6-8 personen (Te veel gemaakt? Vries het in!)
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 (biologische) oranje pompoen (circa 900 gr.)
  • 1 rode chilipeper
  • Zout en peper
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • Ander halve eetlepel kerriepoeder bv curry madras
  • 250 gr. rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk
  • 500 ml. groentebouillon
  • 1 portie kokos-korianderchutney (zie recept verderop in artikel)
  • Naan of chapatis voor erbij

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snipper de ui, en pel en snijd ook de knoflook fijn.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit vervolgens de ui en knoflook 3 minuten.

Stap 3: Was de pompoen, halveer en haal de zaadlijst eruit. De schil kun je gewoon opeten, wil je dat niet dan kun je 'm schillen. Snijd de pompoen in blokjes van anderhalve centimeter.

Stap 4: Haal eventueel (een deel van) de zaadlijsten uit de peper als je niet van (te) pittig houdt, en snijd dan de peper fijn.

Stap 5: Voeg de pompoen en peper toe aan de pan en bak deze 4 minuten mee.

Stap 6: Voeg zout, peper, het mosterdzaad en de kerrie bij de pompoen toe en bak nog een minuut.

Stap 7: Spoel intussen de splitlinzen af in een vergiet tot het spoelwater helder is.

Stap 8: Voeg de linzen, kokosmelk en bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het vervolgens 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Verdun het eventueel met een scheut water als de curry erg dik is.

Stap 9: Schep de curry in kommen of diepe borden en serveer er naan en kokoskorianderchutney bij.

Kokoskorianderchutney

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 5-10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 groene chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr. kokosrasp
  • 1 bosje koriander
  • Halve limoen
  • Zout
  • Scheut water

Extra benodigdheden: hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en hak vervolgens de peper grof.

Stap 2: Pel de knoflook.

Stap 3: Maal in de hakmolen de kokos, chili, knoflook, koriander, limoensap en een snuf zout.

Stap 4: Maak de chutney smeuïg met een scheut water.

Crumble met peer en amandel (vegan)

  • Nagerecht: 8 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr. plantaardige boter/margarine
  • 50 gr. amandelen
  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. suiker + 2 eetlepels voor de vulling
  • Zout
  • 800 gr. handperen
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 1 limoen
  • (Vegan) vanille-ijs

Extra benodigdheden: keukenmachine, fijne rasp en een ovenschaal van 25x25cm

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. 

Stap 2: Snijd de boter in blokjes.

Stap 3: Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.

Stap 4: Voeg de bloem, de suiker, boter, 1 theelepel kardemom en een snuf zout erbij en draai dit dan tot een kruimelig deeg. Maak vervolgens met de hand de kruimels iets groter.

Stap 5: Schil en snijd de peren in stukjes. Doe in een kom en rasp de limoenschil erboven. Voeg het limoensap, 1 theelepel kardemom en 2 tot 3 eetlepels suiker toe. Meng het en doe het dan in een ingevette ovenschaal.

Stap 6: Verdeel de kruimels er over heen en bak dan de crumble circa 35 minuten in een oven.

Stap 7: Serveer lauwwarm met een bol ijs.

Laat de heerlijke smaaksensatie maar beginnen!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenRecept