Wortel-sinaasappelsoep en makkelijk olijvenbrood (zonder kneden en rijzen!)
Heb jij al weleens zelf brood gebakken voor bij de soep? Klinkt misschien als een tijdrovende klus, maar dit heerlijke olijvenbrood hoeft niet te rijzen en is daardoor ontzettend makkelijk om te maken en het is zó klaar! Daarnaast zul je verrast zijn door de friszoete smaken van de wortel-sinaasappelsoep.
Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van het olijvenbrood. Verderop in het recept lees je hoe je de wortel-sinaasappelsoep maakt.
Olijvenbrood
- Brood voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten + 30 minuten bakken
Ingrediënten
- 1 grote rode ui
- 4 takken tijm
- Neutrale olie
- Zout en peper
- 100 gr. feta
- 50 gr. olijven zonder pit
- 175 gr. havermeel of tarwebloem
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 ei
- 3 eetlepels melk
- 3 eetlepels pompoenpitten of zonnebloempitten of pijnboompitten
Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 210°C (onder-bovenwarmte).
Stap 2: Halveer, pel en snijd de ui in halve ringen, en ris de tijm.
Stap 3: Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui met de tijm tot de ui zacht is. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.
Stap 4: Snijd of breek de kaas in stukjes en hak de olijven grof.
Stap 5: Meng met een houten lepel in een kom de bloem en bakpoeder met een snuf zout, de feta en gebakken ui.
Stap 6: Voeg de melk en het ei erbij en meng tot een samenhangend geheel (kneden hoeft niet).
Stap 7: Doe de pitten op een bord.
Stap 8: Vorm een langwerpig brood van het deeg en druk met de onderkant voorzichtig in de pitten en leg vervolgens op de bakplaat.
Stap 9: Kerf het brood aan de bovenkant kruislings in (zo krijg je lekker veel krokante korst).
Stap 10: Bak het brood in circa 30 minuten gaar.
Tip: Maal met de keukenmachine havermout tot fijn havermeel, dat is vaak goedkoper dan havermeel kant-en-klaar kopen.
Wortelsinaasappelsoep
- Maaltijdsoep voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 flinke ui
- 30 gr. Roomboter of neutrale olie
- 2 tenen knoflook
- 4 takken tijm
- 600 gr. winterpeen
- 1 theelepel gerookt paprika
- Zout en cayennepeper
- 100 ml sinaasappelsap
- 1 liter groentebouillon
- 4 eetlepels kookroom of slagroom
- 1 blik cannnellinibonen (400 gr.)
- 1 bos bieslook
Bereidingswijze
Stap 1: Pel de ui en knoflook en snijd beiden fijn.
Stap 2: Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui. Voeg vervolgens de knoflook erbij.
Stap 3: Schil de penen en snijd in plakjes of stukjes en ris de tijm.
Stap 4: Voeg de peen en tijm bij de ui en bak een paar minuten mee.
Stap 5: Voeg het gerookt paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en chilivlokken.
Stap 6: Voeg het sinaasappelsap en de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken.
Stap 7: Voeg de room erbij en pureer de soep. Spoel de bonen af en verwarm in de soep.
Stap 8: Snijd de bieslook fijn en roer door de soep.