Paddenstoelenpasta & een sinaasappelsalade met biet
Het belang van plantaardig eten wordt door steeds meer mensen beaamt. Daarom is het deze week weer de welbekende 'week zonder vlees, vis en zuivel'. In dit thema maakt Hugo een super simpel maar enorm smaakvol recept: paddenstoelenpasta met een salade met sinaasappel en bieten.
Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de paddenstoelenpasta. Verderop in het recept lees je hoe je de salade met biet & sinaasappel maakt.
Paddenstoelpasta
- (Vegan) hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 3 (oudbakken) boterhammen
- 1/3 bosje tijm
- 50 gr. gepelde walnoten
- Zout en peper
- Neutrale olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 350 gr. gemengde paddenstoelen
- 75 gr. rucola
Extra benodigdheden: keukenmachine
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190ºC (onder bovenwarmte).
Stap 2: Snijd het brood grof, ris de blaadjes van 2 takken tijm en maal met de noten in de keukenmachine.
Stap 3: Breng op smaak met zout en peper en meng er een scheutje olie door.
Stap 4: Spreid het kruim uit over de bakplaat en rooster in circa 10 minuten in de oven goudbruin en krokant.
Stap 5: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook.
Stap 6: Snijd de paddenstoelen grof. Maal ze fijn in de keukenmachine of hak ze fijn met een mes. Ris de overige tijm.
Stap 7: Voeg de paddenstoelen en kruiden bij de ui en bak circa 15 minuten, tot de paddenstoelen bruin kleuren en het vocht eruit gebakken is. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 8: Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Vang wat van het kookvocht op en voeg dat bij de paddenstoelen, zodat die wat smeuïg worden.
Stap 9: Meng de pasta en rucola met de paddenstoelen.
Stap 10: Verdeel de pasta over de borden en strooi het krokante kruim erover.
Biet & sinaasappelsalade
- (Vegan) Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: 10-15 minuten
Ingrediënten
- 300-400 gr. gekookte bieten
- 2 (bloed)sinaasappels
- 75 gr. rucola
- Zout
- Chilivlokken
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 50 gr. walnoten
Extra nodig: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de bieten in blokjes of partjes.
Stap 2: Was en rasp de helft van de schil van 1 sinaasappel en doe met de biet in een kom.
Stap 3: Schil de sinaasappelschil dik eraf. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Stap 4: Meng de biet en sinaasappel. Breng op smaak met zout, chili, azijn en olie.
Stap 5: Rooster de noten in een droge koekenpan met een snufje zout.
Stap 6: Meng de rucola met de biet en sinaasappel en doe over op een schaal.
Stap 7: Hak de noten grof en strooi over de salade.