Paasrecept

Passievruchtentaart met limoen en eetbare bloemen

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Passievruchtentaart met limoen en eetbare bloemen
RTL

Met het paasweekend in het vooruitzicht, staan gezelligheid, paaseieren zoeken en heerlijk samenzijn met familie en vrienden weer voor de deur. Zoek jij voor deze feestelijke gelegenheid nog een lekker bakrecept? Hugo maakt een smaakvolle passievruchtentaart – of eigenlijk 'paassievruchtentaart' dus – met limoen en een vrolijke en toepasselijke topping van eetbare bloemen.

Passievruchtentaart 

  • Taart voor 8-10 personen
  • Bereiding: circa 1 uur + afkoelen

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gr. bloem
  • Snufje zout
  • 75 gr. fijne suiker
  • 150 gr. roomboter

Vulling

  • 3 limoenen
  • 4 eidooiers
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 200 ml slagroom (vloeibaar, ongeklopt)
  • 4 passievruchten

Eiwitschuim 

*Je hebt niet alles van dit beslag nodig, je kan van het overige mengsel eventueel schuimpjes/meringues maken

  • 4 eiwitten
  • Zout 
  • 300 gr. fijne suiker

Decoratie: kleine paaseitjes, eetbare bloemen, passievrucht of ander fruit

Extra nodig: keukenmachine, springvorm 24 cm bekleed met bakpapier, handmixer, fijne rasp, spuitzak met spuitmond, hobbygasbrander/crème brûlée-brander 

Eetbare bloemen op je bord voor Pasen: 'Niet zomaar zelf plukken'
Lees ook

Eetbare bloemen op je bord voor Pasen: 'Niet zomaar zelf plukken'

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170˚C (hetelucht). 

Stap 2: Doe de bloem, zout en suiker in de kom van de keukenmachine. Snijd de boter in blokjes, voeg erbij en draai tot een samenhangend deeg.

Stap 3: Verdeel het deeg over de springvorm. Duw het aan en maak het glad met een lepel.

Stap 4: Bak de taartbodem lichtbruin in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 5: Ga ondertussen verder met de vulling. Rasp en pers de limoenen als eerst. 

Stap 6: Doe vervolgens de eidooiers in een kom en mix ze tot ze lichtgeel zijn. Meng de gecondenseerde melk en slagroom erdoor. En meng vervolgens de limoenrasp en het limoensap erdoor.

Stap 7: Halveer de passievruchten en roer het vruchtvlees door de vulling. 

Stap 8: Schenk de vulling op de gebakken bodem en bak het vervolgens nog 10-15 minuten af. Het is goed wanneer de vulling net stevig is. Het hoeft niet bruin te kleuren.

Stap 9: Laat de taart buiten de oven helemaal afkoelen. 

Stap 10: Mix in een schone vetvrije kom de eiwitten met een snuf zout stijf. Mix vervolgens beetje bij beetje de suiker erdoor en klop tot een taai schuim.

Stap 11: Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit op de taart. Heb je geen spuitzak dan kun je het ook voorzichtig op de taart scheppen, maak dan een wat grillige bovenkant, dus met wat pieken bovenop. 

Stap 12: Voor een bruin laagje op de bovenkant kan je het afbranden met een gasbrander of plaats de taart kort onder de ovengrill.

Stap 13: Decoreer de taart met kleine paaseitjes en eetbare bloemetjes en een gehalveerde passievrucht (of in schijfjes).  

*Tip: Zodra je het limoensap bij de vulling schenkt, wordt de vulling wat dikker en is het klaar.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven