Kip uit de oven met gebakken aardappels en rabarber-appelmoes
Een heerlijke klassieke combinatie: kip, patat met appelmoes maar dan nét even anders. Hugo maakt geen patat maar gebakken aardappels met groente, en geen gewone appelmoes maar rabarber-appelmoes.
Het recept bestaat uit drie delen: we beginnen met de kip met rabarber-appelmoes. Verderop lees je hoe je de gebakken aardappels met paprika en ui kunt maken en we sluiten af met een smaakmaker: knoflook kruidenzout.
Kip met rabarber-appelmoes
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 45 minuten oventijd
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- Neutrale olie
- Zout en peper
- 1 theelepel pikant paprikapoeder
- 800 gr. appels (goudreinetten)
- 400 gr. rabarber
- Rasp van 1 citroen
- 4 eetlepels vanillesuiker
Extra nodig: keukenpapier, bakkwast, bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Dep de kippenbout droog. Wrijf de kip in met een scheutje olie en kruid met zout, peper en paprikapoeder. Bestrijk het daarna met een beetje mosterd.
Stap 3: Leg de kippenbout op een bakplaat in de oven en bak 40 minuten.
Stap 4: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokken. Snijd ook de rabarber in stukken van 3 cm. Rasp de citroen.
Stap 5: Verwarm in een pan de stukjes appels, rabarber, citroenrasp, vanillesuiker en 3 eetlepels water. Doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en stoof voor 15 minuten op laag vuur, zonder te roeren.
Stap 6: Zet de oven (na 40 min) nog even op grillstand en rooster de kippenbouten voor 5-10 minuten voor een krokant laagje.
Stap 7: Haal de kippenbouten uit de oven en leg op het bord.
Stap 8: Roer de appelrabarbermoes nog eventjes door en serveer bij de kip.
Gebakken aardappels met paprika en ui
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding circa 40 minuten
Ingrediënten
- 600 gr. gekookte aardappels (vastkokende)
- Neutrale olie
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 30 gr. roomboter
- Zelfgemaakt knoflook-kruidenzout (zie recept hieronder)
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de gekookte aardappels in stukken.
Stap 2: Verhit een royale scheut olie in een grote koekenpan en bak de aardappels in circa 10 minuten goudbruin en krokant.
Stap 3: Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in dunne repen.
Stap 4: Pel en snijd de ui in dunne halve ringen
Stap 5: Voeg de ui en paprika bij de aardappels en bak nog 3-5 minuten mee.
Stap 6: Voeg nog een beetje roomboter toe aan dit mengsel en bak circa 2 minuten mee. Kruid met het knoflook-kruidenzout (zie onderstaand recept).
Knoflook-kruidenzout
- Smaakmaker
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten
- ½ bos tijm
- ½ bos oregano
- 2 eetlepels grof zeezout
- 1 theelepel gedroogde knoflookstukjes
Extra nodig: vijze en een afsluitbaar potje
Bereidingswijze
Stap 1: Ris de tijm.
Stap 2: Ris de oregano en hak grof.
Stap 3: Doe de tijm en oregano in een vijzel en voeg het zout toe.
Stap 4: Vijzel fijn, voeg de knoflook toe en vijzel nogmaals.
Stap 5: Bewaar in een afsluitbaar potje.