Koken met Hugo!

Kip uit de oven met gebakken aardappels en rabarber-appelmoes

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Kip uit de oven met gebakken aardappels en rabarber-appelmoes
RTL

Een heerlijke klassieke combinatie: kip, patat met appelmoes maar dan nét even anders. Hugo maakt geen patat maar gebakken aardappels met groente, en geen gewone appelmoes maar rabarber-appelmoes.

Het recept bestaat uit drie delen: we beginnen met de kip met rabarber-appelmoes. Verderop lees je hoe je de gebakken aardappels met paprika en ui kunt maken en we sluiten af met een smaakmaker: knoflook kruidenzout. 

Kip met rabarber-appelmoes 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten 
  • Neutrale olie 
  • Zout en peper 
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder 
  • 800 gr. appels (goudreinetten)
  • 400 gr. rabarber 
  • Rasp van 1 citroen
  • 4 eetlepels vanillesuiker 

Extra nodig: keukenpapier, bakkwast, bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. 

Stap 2: Dep de kippenbout droog. Wrijf de kip in met een scheutje olie en kruid met zout, peper en paprikapoeder. Bestrijk het daarna met een beetje mosterd.

Stap 3: Leg de kippenbout op een bakplaat in de oven en bak 40 minuten. 

Stap 4: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokken. Snijd ook de rabarber in stukken van 3 cm. Rasp de citroen. 

Stap 5: Verwarm in een pan de stukjes appels, rabarber, citroenrasp, vanillesuiker en 3 eetlepels water. Doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en stoof voor 15 minuten op laag vuur, zonder te roeren. 

Stap 6: Zet de oven (na 40 min) nog even op grillstand en rooster de kippenbouten voor 5-10 minuten voor een krokant laagje. 

Stap 7: Haal de kippenbouten uit de oven en leg op het bord. 

Stap 8: Roer de appelrabarbermoes nog eventjes door en serveer bij de kip.

Gebakken aardappels met paprika en ui 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 600 gr. gekookte aardappels (vastkokende) 
  • Neutrale olie 
  • 1 rode paprika 
  • 1 groene paprika 
  • 1 ui
  • 30 gr. roomboter 
  • Zelfgemaakt knoflook-kruidenzout (zie recept hieronder)

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de gekookte aardappels in stukken. 

Stap 2: Verhit een royale scheut olie in een grote koekenpan en bak de aardappels in circa 10 minuten goudbruin en krokant. 

Stap 3: Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in dunne repen. 

Stap 4: Pel en snijd de ui in dunne halve ringen  

Stap 5: Voeg de ui en paprika bij de aardappels en bak nog 3-5 minuten mee.

Stap 6: Voeg nog een beetje roomboter toe aan dit mengsel en bak circa 2 minuten mee. Kruid met het knoflook-kruidenzout (zie onderstaand recept).

Knoflook-kruidenzout 

  • Smaakmaker
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • ½ bos tijm
  • ½ bos oregano 
  • 2 eetlepels grof zeezout 
  • 1 theelepel gedroogde knoflookstukjes

Extra nodig: vijze en een afsluitbaar potje

Bereidingswijze

Stap 1: Ris de tijm.

Stap 2: Ris de oregano en hak grof. 

Stap 3: Doe de tijm en oregano in een vijzel en voeg het zout toe. 

Stap 4: Vijzel fijn, voeg de knoflook toe en vijzel nogmaals. 

Stap 5: Bewaar in een afsluitbaar potje.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisRecept