de mond gesnoerd

Nederland 22 plekken gezakt op persvrijheidlijst

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Nederland 22 plekken gezakt op persvrijheidlijst
RTL

Nederland is dit jaar 22 plaatsen gedaald op de ranglijst van persvrijheid opgesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). Volgens RSF neemt de agressie tegen journalisten in ons land toe, ondanks dat er relatief gunstige omstandigheden voor persvrijheid zijn.

"Nederland heeft sinds 2002 altijd in de top 10 gestaan"

Nederland daalt van de 6e naar de 28e plek op de jaarlijkse index. Volgens Free Press Unlimited is dit ongekend in de geschiedenis van de wereldranglijst van persvrijheid. "Nederland heeft sinds 2002 altijd in de top 10 gestaan."

Tim Douwsma vindt het jammer dat hij gecanceld wordt vanwege standpunten over corona
Lees ook

Tim Douwsma vindt het jammer dat hij gecanceld wordt vanwege standpunten over corona

De organisatie verwijst naar meerdere incidenten in het afgelopen jaar, waaruit de agressie tegen journalisten blijkt. Zo werd in Gelderland een persfotograaf met auto en al in de greppel gegooid, kreeg een Groningse journalist een brandbom door zijn brievenbus en werd misdaadjournalist Peter R. de Vries op klaarlichte dag vermoord. De NOS verwijderde de logo's van de busjes om werknemers te beschermen en vorig jaar werden in twee dagen tijd drie journalisten door de politie opgepakt tijdens demonstraties.

Drie weken geleden meldde een internationaal rapport, onder leiding van Free Press Unlimited, al dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt. Zo zijn vrouwelijke journalisten minder veilig dan hun mannelijke collega's en staan journalisten die schrijven over georganiseerde misdaad bloot aan risico's. Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen.

Uslu: ''Zorgwekkende ontwikkeling''

Dat de persvrijheid in Nederland onder druk staat vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) een zorgwekkende ontwikkeling.

In een reactie schrijft ze: ''Onze journalisten krijgen steeds vaker te maken met bedreiging en agressie en voelen zich vaker onveilig. Dat is onacceptabel, want vrije journalistiek is een van de slagaderen van onze open samenleving en democratische rechtsstaat''.

De staatssecretaris steunt met haar ministerie het project PersVeilig dat journalisten helpt om agressie te voorkomen en stappen te ondernemen als ze toch met agressie te maken krijgen. ''Verder werk ik aan een veilig klimaat waarin journalisten hun belangrijke werk kunnen doen. Daarbij nemen we de bevindingen uit het rapport van RSF mee''.

De aanbevelingen die gedaan werden in het rapport moeten zo snel mogelijk in gang gezet worden, vindt directeur van Free Press Unlimited Ruth Kronenburg. "Nederland is altijd voorloper en voorvechter geweest van persvrijheid wereldwijd. Om deze positie te behouden moeten persvrijheid en de veiligheid van journalisten hoog op de agenda komen te staan."

Noorwegen, Denemarken en Zweden voeren dit jaar de persvrijheidindex aan. Onderaan de lijst staan onder meer Iran en Eritrea en op plek 180, de laatste plek, staat Noord-Korea.