Advies aan Hoge Raad: niet tornen aan levenslang voor Holleeder
De veroordeling en de levenslange gevangenisstraf die Willem Holleeder opgelegd heeft gekregen, moeten in stand blijven. Dat is het advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt in de meeste gevallen overgenomen door de raad.
Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Holleeder in juni vorig jaar in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten. Holleeder, die altijd heeft ontkend, legde de zaak in cassatie voor aan de Hoge Raad.
Liquidaties
Volgens het hof is Holleeder het brein geweest achter de liquidaties van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).
Ook zat hij achter een mislukte moordaanslag op Mieremet in 2002. Deelname aan een criminele organisatie heeft het hof ook bewezen verklaard. In 2019 kwam de rechtbank al tot de slotsom dat Holleeder schuldig is aan het uitlokken van de moorden en legde hem eveneens levenslang op.
Volgens het hof heeft Holleeder 'gewetenloos beschikt en beslist over leven en dood'. De moorden liet hij plegen om te voorkomen dat slachtoffers wraak zouden nemen of naar de politie zouden stappen.
Alternatieve scenario's
Holleeder heeft altijd ontkend en naar anderen gewezen. Zijn advocaten hebben tijdens de langdurige processen bij de rechtbank en het hof uitvoerig gewezen op zogenoemde alternatieve scenario's. De rechters hebben deze niet aannemelijk gevonden.
Voornaam bewijs tegen Holleeder is geleverd door zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De vrouwen hebben uitvoerig en gedetailleerd verklaard.
Kroongetuigen
Ook Fred R. en Peter la S. hebben tegen Holleeder verklaard. Beiden waren kroongetuigen in het omvangrijke liquidatieproces Passage, dat deels over dezelfde moorden ging. Holleeders 'partner in crime' Dino Soerel kreeg daarin eveneens levenslang.
Lees hier het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De uitspraak van de Hoge Raad is bepaald op 9 januari 2024.
De cassatieprocedure:
In de cassatieprocedure voerden Holleeders advocaten bezwaren op tegen de beslissing van het hof over onder meer de rechtmatigheid van de kroongetuigendeals en de betrouwbaarheid van de verklaringen van de diverse getuigen. Ook hebben zij tegen oplegging van de levenslange celstraf geprotesteerd.
De rechtmatigheid van de kroongetuigendeals heeft de Hoge Raad al beoordeeld in Passage, meent de advocaat-generaal. Het hof is niet van die lijn afgeweken in de zaak-Holleeder. De betrouwbaarheid van de verklaringen van onder anderen de zussen heeft het hof uitgebreid onderzocht. Dat geldt ook voor de vraag of anderen mogelijk verantwoordelijk zouden zijn voor de moorden. Dat heeft 'geen aanknopingspunten opgeleverd dat iemand anders dan de verdachte achter de moorden zit', vindt de advocaat-generaal.