Willem Holleeder krijgt ook in hoger beroep levenslang voor reeks liquidaties
Willem Holleeder gaf opdracht voor een reeks moorden en moet daarom levenslang in de cel blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag. Holleeder was aanwezig in de rechtszaal toen het hof het oordeel uitsprak.
"Verdachte heeft het leven van slachtoffers afgenomen. Het ergste wat een mens een ander kan aandoen", zei de voorzitter van het hof. "Verdachte heeft daarmee vele echtgenotes, partners, kinderen en andere naasten leed en verdriet toegebracht. Hun leed is onherstelbaar en hun gemis blijft."
Het hof benoemde ook dat de liquidaties schokkend waren voor de samenleving, gezien ze op klaarlichte dag en op de openbare weg plaatsvonden. "Verdachte heeft verschrikkelijke keuzes gemaakt. […] In vele situaties heeft verdachte zich kil en gewetenloos opgesteld."
Holleeder ontkent
De rechtbank legde Holleeder in eerste aanleg in juli 2019 een levenslange gevangenisstraf op. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken had. Daarom ging hij drie jaar geleden al een half uur na het oordeel van de rechtbank in hoger beroep.
De nu 64-jarige Holleeder is veroordeeld voor de liquidaties op Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006), waar hij de opdracht voor gaf.
Ook acht het hof bewezen dat Holleeder deelnam aan een criminele organisatie en achter een eerdere mislukte aanslag zat op Mieremet in 2002. Verder zijn een aantal schadeclaims van nabestaanden toegewezen.
Geen direct bewijs
In de zaak was geen direct bewijs zoals vingerafdrukken of DNA-sporen. Ook waren er geen geluidsopnames van de moordopdrachten van Holleeder.
Het OM baseerde zich daarom voor een groot deel op getuigen, onder wie de twee zussen van Willem Holleeder. Vooral zus Astrid, die in het geheim opnamen maakte van gesprekken tussen haar en haar broer, heeft veel belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Een van de geliquideerden, Cor van Hout, was de man van Sonja Holleeder.
Willem Holleeder stapt naar de Hoge Raad om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof. De Hoge Raad behandelt zaken niet inhoudelijk. Er wordt alleen gekeken of de juiste procedures zijn gevolgd en of er geen vormfouten zijn gemaakt.