Weer levenslang voor Willem Holleeder? Vandaag uitspraak in hoger beroep
Jarenlange rechtszaken gingen eraan vooraf, maar vandaag wordt dan toch de uitspraak in het hoger beroep tegen Willem Holleeder verwacht. Waar wordt hij ook alweer van verdacht? En krijgt hij waarschijnlijk opnieuw levenslang? Vijf vragen en antwoorden over de zaak.
1. Waar is Holleeder door de rechtbank voor veroordeeld?
Willem Holleeder werd op 4 juli 2019 veroordeeld voor het 'uitlokken' van vijf moorden, doodslag, een poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Met andere woorden: hij gaf volgens de rechtbank opdracht voor de liquidaties. Dat zou hij samen hebben gedaan met Dino Soerel en Stanley Hillis, met wie hij een criminele organisatie vormde.
Volgens de rechtbank heeft Holleeder 'gewetenloos en onverschillig over leven en dood van anderen beschikt'. Omdat de kans op herhaling groot wordt geacht, werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat, en de reactie daarop in de zaal, is te zien en horen in onderstaande video:
2. Wie waren de slachtoffers van die aanslagen?
Zes mensen kwamen bij de aanslagen waarvan hij wordt verdacht om het leven. De meest in het oog springende is misschien wel Cor van Hout, Holleeders jeugdvriend, mededader van de Heinekenontvoering en de man van zijn zus Sonja. Van Hout werd in 2003 geliquideerd, nadat hij in 1996 en 2000 al aanslagen op zijn leven had overleefd.
Volgens zijn zussen zit Willem Holleeder erachter, en stond hij de dag na de dood van Van Hout op de stoep bij Sonja om het met criminaliteit verdiende geld van Van Hout op te halen.
Een tweede slachtoffer van die aanslag in januari 2003 is botenhandelaar Robert ter Haak, met wie Cor van Hout had afgesproken bij een Chinees restaurant in Amstelveen. Beide mannen werden doodgeschoten door een man die achter op een motor zat.
Andere vermeende slachtoffers van Willem Holleeder zijn drugshandelaar John Mieremet, die in 2005 in Thailand werd vermoord, en crimineel en vastgoedondernemer Kees Houtman, die op dezelfde dag in Amsterdam werd geliquideerd.
Holleeder wordt daarnaast verantwoordelijk gehouden voor de moord op kroegeigenaar Thomas van der Bijl in 2006 en voor die op vastgoedondernemer en 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra in 2004, waarbij ook een zakenpartner van Endstra gewond raakte.
3. Waarom is Holleeder in hoger beroep gegaan?
Holleeder heeft altijd ontkend dat hij iets met de moordaanslagen te maken heeft gehad: hij is naar eigen zeggen volledig onschuldig. Zijn advocaat zei tijdens het proces dat Holleeder alleen genoegen zou nemen met vrijspraak. Vrijwel direct na de uitspraak zei hij dan ook in hoger beroep te gaan.
Tijdens het hoger beroep zei Holleeder er zelf dit over:
Er is in deze zaak geen direct bewijs. Er zijn geen vingerafdrukken of DNA-sporen van hem gevonden bij de slachtoffers en er zijn geen geluidsopnamen van de opdrachten die hij zou hebben gegeven. Het OM vaart daarom voor een groot deel op getuigen, onder wie de twee zussen van Willem Holleeder. Vooral zus Astrid, die in het geheim opnamen maakte van gesprekken tussen haar en haar broer, heeft veel belastende verklaringen tegen hem afgelegd.
De rechtbank oordeelde dat die verklaringen betrouwbaar zijn, maar daar is Holleeder het niet mee eens. "Astrid heeft alles bij elkaar gelogen. Het gaat haar alleen maar om geld", zei hij in april 2019 tegen de rechtbank. "Ze heeft de verklaringen in elkaar gezet, ik weet dat 100 procent zeker. (...) Ze heeft een serie gemaakt, een boek, ze heeft haar zakken gevuld, ze liegt alles bij elkaar." Volgens Holleeder heeft Astrid 'een spin in haar hoofd'.
Er zijn volgens de advocaten van Holleeder veel kanttekeningen te plaatsen bij zowel haar verklaringen als die van haar zus Sonja en Holleeders ex Sandra den Hartog. De vrouwen zouden selectief hebben verklaard en informatie die ontlastend is voor Holleeder hebben weggelaten. Ook de verklaringen van de andere getuigen zijn volgens hen onbetrouwbaar.
4. Welke uitspraak valt te verwachten?
Holleeder wil duidelijk vrijspraak, maar het Openbaar Ministerie heeft opnieuw levenslang geëist. Wat het wordt, is lastig te voorspellen, zegt verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak volgt. "Dat er geen direct bewijs is, maakt een veroordeling lastiger. Het hangt nu af van hoe betrouwbaar het hof de getuigen en hun talloze verklaringen vindt, en of het hof Holleeder geloofwaardig vindt."
"Heeft de verdediging van Willem Holleeder voldoende twijfel gezaaid over de verklaringen die door de getuigen zijn afgelegd? Dan zal een lagere straf volgen. Een andere mogelijkheid is nog dat Holleeder niet wordt veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij alle aanslagen, maar wel bij een paar. Als dat gebeurt dan is de kans alsnog groot dat hij levenslang krijgt."
5. Is het hierna dan écht voorbij?
"Vandaag is hoe dan ook een cruciale dag voor Holleeder", zegt Konijnenbelt. "Het is het laatste moment waarop de rechters naar het bewijs kijken." Als Holleeder het niet eens is met de uitspraak van het hof, dan kan hij nog naar de Hoge Raad stappen en in cassatie gaan. "Maar daar wordt dan alleen gekeken of de juiste procedures zijn gevolgd en of er geen vormfouten zijn gemaakt. De Hoge Raad behandelt zaken niet inhoudelijk."