PRO-FORMAZITTING

'Verdachte in zaak Tim Hofman gebruikt nu antipsychotica'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP'Verdachte in zaak Tim Hofman gebruikt nu antipsychotica'
RTL

Chris T., de man die ervan wordt verdacht televisiemaker Tim Hofman te willen vermoorden, verkeerde op de desbetreffende avond in een psychose. Dat vertelde zijn advocate Emma Hoffman woensdagmiddag in de rechtbank in Lelystad. De verdachte zou momenteel antipsychotica gebruiken. Tim en Chris T. waren beide niet bij de pro-formazitting aanwezig.

De 41-jarige verdachte uit Breda liep op de avond van 6 september gewapend met onder meer een omgebouwd gaspistool het pand van BNNVARA in Hilversum binnen en zei dat hij Tim Hofman wilde doodschieten. Volgens zijn advocate had hij de presentator nooit daadwerkelijk wat willen aandoen. "Hij is daar niet de persoon voor", aldus de advocate woensdagmiddag.

Tim Hofman doet aangifte tegen man die moordaanslag op hem wilde plegen
Lees ook

Tim Hofman doet aangifte tegen man die moordaanslag op hem wilde plegen

Zij verklaarde ook dat Chris T. zich al vrij snel had overgegeven. "Ik heb een pistool in mijn tas en ik geef jou mijn tas. Bel de Koninklijke Marechaussee maar, ik wacht buiten", zou hij gezegd hebben, waarop hij naar buiten liep. Daar werd de man gearresteerd.

De rechter vindt dat deze stelling tijdens de inhoudelijke behandeling moet worden besproken en dan gekeken moet worden 'hoe vrijwillige terugtred (oftewel: de verdachte die zich kennelijk bedacht heeft, red.) zich verhoudt tot voorbereidingsmaatregelen'.

Eerder liet de advocaat van Chris T. al weten dat hij zich laat onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische observatiekliniek. De verdachte ging ervan uit dat dat in januari al kon, maar dit blijkt pas 'half februari', aldus zijn advocate.

Tim moet achter gesloten deuren getuigen in de zaak tegen Chris T. De rechter heeft dat verzoek van T.'s advocaat Emma Hoffman woensdagmiddag ingewilligd. De verdachte blijft in voorlopige hechtenis.

Tims advocaat Maarten Pijnenburg spreekt van een 'onwenselijke en oncomfortabele situatie' dat het verzoek direct is ingewilligd. "Godzijdank was hij niet aanwezig, hij is gered door de receptionist", zei de advocaat van de televisiemaker over de desbetreffende avond.

Ook vroeg hij de rechter om het strafdossier met daarin de onderzoeksbevindingen te mogen inzien, maar dat verzoek wees de rechter af. Tim moet 'zo onbevangen mogelijk' worden gehoord, aldus de rechter. Het inzien van het dossier zou de herinneringen van de journalist - al dan niet onbewust - kunnen beïnvloeden.

De zaak gaat op 6 maart volgend jaar verder.

Lees meer over
Tim Hofman